Home / Placement Papers / IBM / Sample Aptitude Questions Of IBM

Sample Aptitude Questions Of IBM

Sample Aptitude Questions

1.In a race of 600 metres, A can beat B by 60 metres and in a race of 500 metres, B can beat C by 50 metres. By how many metres will A beat C in a race of 400 metres?

A.76 metres
B.80 metres
C.70 metres
D.84 metres

Answer & Explanation

Answer: Option A

A runs B runs C runs
600 metres race 600m 540 m
500 metres race 500 m 450m
Combing ratio A runs B runs C runs
300metres – 2700meters – 2430metres
Unitary A runs B runs C runs
Method 400mtres – 360 metres – 324 metres
∴ A beats C by 400-324 = 76 metres.

2.A man travelled a distance of 80 km in 7 hours partly on foot at the rate of 8 km per hour and partly on bicycle at 16 km per hour. Find the distance travelled on foot.

A.26 km
B.32 km
C.30 km
D.28 km

Answer & Explanation

Answer: Option B

Total Time = 7hrs
Let the distance travelled by foot @ 8kmph be x kms
∴ distance travlled by bicycle @ 16kmph be (80-x)kms
ATQ. 7hr = x/8 + (80-x)/16
∴ 7 = (2x + 80 – x)/16
∴ x = 32kms

3.If 20 men can build a wall 112 metres long in 6 days, what length of a similar wall can be built by 25 men in 3 days?

A.65mtr.
B.52mtr.
C.70mtr.
D.78mtr.

Answer & Explanation

Answer: Option C

20 men is 6 days can build 112 metres
25 men in 3 days can build = 112*(25/20)x(3/6)
= 70 meters

4.If the compound interest on a certain sum of money for 3 years at 10% per annum be Rs. 993, what would be the simple interest?

A.Rs. 880
B.Rs. 890
C.Rs. 895
D.Rs. 900

Answer & Explanation

Answer: Option D

Let P = Principal
A – Amount
We have a = P(1 + R/100)3 and CI = A – P
ATQ 993 = P(1 + R/100)3 – P
∴ P = Rs 3000/-
Now SI @ 10% on Rs 3000/- for 3 yrs = (3000 x 10 x 3)/100
= Rs 900/-

5.What annual installment will discharge a debt of Rs. 4600 due in 4 years at 10% simple interest?

A.1000
B.1030
C.1100
D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Let the annual instalment be Rs. 100. The first instalment will be paid one year from now i.e. 3 years before it is actually due. The second instalment will be paid two years from now i.e. 2 years before it is actually due.
The third instalment will be paid 1 year before it is actually due.
The fourth instalment will be paid on the day the amount is actually due.
On the first instalment the interest will be paid for 3 years, on the second for 2 years, on the third for 1 year, on the fourth for 0 year. In total an interest for 6 years will be paid (3 + 2 + 1 + 0) on Rs. 100 @ 10%. Interest = (100 × 6 × 10)/100 = Rs. 60 and the principal is Rs 100 × 4 = Rs 400. The total loan that can be discharged is Rs. 400 + 60 = Rs. 460. Here the technique of Chain Rule will be applied. I.e. for Rs. 460 the instalment required is Rs. 100, for Rs. 4600 the instalment required is 4600 × 100/460 = Rs. 1000.

6.A number whose fifth part increased by 5 is equal to its fourth part diminished by 5, is

A.160
B.180
C.200
D.220

Answer & Explanation

Answer: Option C

x/5 + 5 = x/4 – 5
⇒ x/5 – x/4 = 10
x/20 = 10
⇒ x = 200

7.Two numbers are such that the ratio between them is 3 : 5, but if each is increased by 10, the ratio between them becomes 5:7. The numbers are

A.3, 5
B.7, 9
C.13, 22
D.15, 25

Answer & Explanation

Answer: Option D

No’s are in the ratio 3:5
Le the No’s be 3x and 5x
ATQ. (3x+10) : (5x+10) = 5:7
∴ x = 5
No’s are (15,25)

8.A man rows downstream 30 km and upstream 18 km, taking 5 hours each time. What is the velocity of the stream (current)?

A.1.2 km/hr
B.1.5 km/hr
C.2.5 km/hr
D.1.8 km/hr

Answer & Explanation

Answer: Option A

LET X =SPEED OF BOAT AND Y = SPEED OF CURRENT.
⇒ 30/(X+Y)=18/(X-Y)=5 BY SOLVING Y = 1.2

9.A train 125 metre long is running at 50 km/hr. In what time will it pass a man running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going?

A.25 sec
B.10 sec
C.20 sec
D.15 sec

Answer & Explanation

Answer: Option B

Distance = 125 metres Speed = 50-5 = 45kmph => 45 * (5/18) = 12.5 m/s
Time = 125 / 12.5 = 10 sec.

10.A is twice as fast as B and B is thrice as fast as C is. The journey covered by C in 42 minutes, will be covered by A in

A.11 min
B.14 min
C.7 min
D.17 min

Answer & Explanation

Answer: Option C

B is thrice as fast as C
C covers in 42min
∴ B covers in 42/3 = 14 min
A is twice as fast as B
∴ A covers in 14 * (1/2) = 7 min

Check Also

IBM Sample Verbal Questions

IBM Sample Verbal Questions   1.What is the relationship between sensation and memory? A.All animals …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *