Home / Placement Papers / Capgemini / Sample Aptitude Questions Of Capegemini

Sample Aptitude Questions Of Capegemini

Sample Aptitude Questions Of Capegemini

1.A 30% loss on cost price is what percent loss on selling price?

A.30%
B.20%
C.15%
D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Let CP = 100 ; SP=70
Loss= 30/70 × 100 = 42.85%

2.A, B and C hire a taxi for Rs. 2400 for one day. A, B and C used the car for 6 hours, 8 hours and 10 hours respectively. How much did C pay?

A.Rs. 800
B.Rs. 1000
C.Rs. 600
D.Rs. 1200

Answer & Explanation

Answer: Option B

Let total fair be = 2400 ;
Therefore c share =10/24 × 2400 = 1000

3.The ratio of investments of A and B is 8 : 7 and the ratio of their yearend profits is 20 : 21. If B invested for 12 months, then find the period of investment of A:

A.6 months
B.8 months
C.10 months
D.12 months

Answer & Explanation

Answer: Option C

Let A invest for x months ; A = 8x months,
B = 7 × 12 = 84 months
8x/84 = 20/21
⇒ x = 10

4.What percent is 2 minutes 24 seconds of an hour?

A.6%
B.2%
C.4%
D.8%

Answer & Explanation

Answer: Option C

%=144/60×60 = 4%

5.Evaluate: 3 cos 80° cosec 10° + 2 cos 59° cosec 31°

A.1
B.3
C.2
D.5

Answer & Explanation

Answer: Option D

3 cos 80°. Cosec 10° + 2 cos 59° . cosec 31°
= 3 cos (90° – 10°). Cosec 10° + 2 cos (90° – 31°).Cosec 31°
=3sin10°.Cosec10° +2sin31°.cosec31°
=3+2=5

6.The total cost of 8 buckets and 5 mugs is Rs. 92 and the total cost of 5 buckets and 8 mugs is Rs. 77. Find the cost of 2 mugs and 3 buckets.

A.Rs. 35
B.Rs. 70
C.Rs. 30
D.Rs. 38

Answer & Explanation

Answer: Option A

CP of 1 bucket = Rs. X
CP of 1 mug = Rs. Y
∴ 8x + 5y = 92……. (i)
5x + 8y = 77……..(ii)
By equation (i) × 5 – equation (ii) × 8.
40x + 25y – 40x – 64y
= 460 – 616 ⇒ − 39y = – 156⇒ y = 4
From equation (i),
8x + 20 = 92 ⇒8x = 92 – 20 = 72 ⇒ x = 9
∴ CP of 2 mugs and 3 buckets
= 2 × 4 + 3 × 9 = 8 + 27 = Rs. 35

7.If 4x/3 + 2P = 12 for what value of P, x = 6?

A.6
B.4
C.2
D.1

Answer & Explanation

Answer: Option C

When x = 6, (4 * 6)/3 + 2P = 12
⇒ 8 + 2P = 12
⇒ 2P = 12 – 8 = 4
⇒ P = 2

8.What number must be added to the expression 16a2 – 12a to make it a perfect square?

A.9/4
B.11/2
C.13/2
D.16

Answer & Explanation

Answer: Option A

a2 – 2ab + b2 = (a-b)2
∴ 16a2 – 12a = (4a)2 – 2*4a*3/2
Hence, on adding (3/2)2 = 9/4, expression will be a perfect square.

9.The straight line 2x + 3y = 12 passes through:

A.1st, 2nd and 3rd quadrant
B.1st, 2nd and 4th quadrant
C.2nd, 3rd and 4th quadrant
D.1st, 3rd and 4th quadrant

Answer & Explanation

Answer: Option B

The usual way to solve these type of questions is to put x = 0 once and find y coordinate. This would represent the point where the line cuts the Y axis.
Similarly put y = 0 once and find x coordinate. This would represent the point where the line cuts the X axis. Then join these points and you will get the graph of the line.
So when we put x = 0 we get y = 4.
When we put y = 0 we get x = 6.
So when we join these points we see that we get a line in 1st quadrant, which when extended both sides would go to 4th and 2nd quadrants. So option B.

10.In ΔABC, ∠A + ∠B = 65°, ∠B + ∠C = 140°, then find ∠B.

A.40°
B.25°
C.35°
D.20°

Answer & Explanation

Answer: Option B

∠A + ∠B = 65°
∴ ∠C = 180° – 65° = 115°
∠B + ∠C = 140°
∴ ∠B = 140° – 115° = 25°

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *