Home / Placement Papers / Mu Sigma / Mu Sigma Sample Verbal Questions

Mu Sigma Sample Verbal Questions

Mu Sigma Sample Verbal Questions

1.Renu did not heed the disdain she had to bear at the hands of her step-mother

A.Penitence
B.Humility
C.Pride
D.Admiration

Answer & Explanation

Answer: Option D.

The word disdain means the feeling that someone or something is unworthy of one’s consideration or respect, hence the answer is option 4, which means the opposite.

2.Ambiguity of thoughts can prove disastrous

A.rigidity
B.Clarity
C.Certainty
D.Rationality

Answer & Explanation

Answer: Option B.

“thoughts can prove disastrous”- from this line it is clear , that ambiguity means to be unclear , and thus the answer is option 2 , which is the opposite of ambiguity.

3.He is cut out for a sailor.

A.not suitable
B.looks like
C.especially suited to be
D.behaving like

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Cut out means to be suited for.

4.Whenever I meet him, he pulls a long face.

A.looks angry
B.looks cheerful
C.looks gloomy
D.looks indifferent

Answer & Explanation

Answer: Option A.

Pulling a long face means to be gloomy.

5.Radius

A.Radies
B.Radiuses
C.Radii
D.Radius

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The plural of the word RADIUS is RADII.

6.What is the central idea of the passage?

A.An attempt to understand the reasons behind the decline of the Harappan culture
B.A brief mention of the facts pertaining to the end of the Harappan culture and the post-urban developments
C.A discussion on the various factors that have contributed to the beginning of the Harappan culture
D.An informative article that tries to shed light on the diverse views about the socio-economic issues pertaining to the Harappan culture

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Although in the first paragraph, author gives the reason for the fall of harappan society, but in the third and the fourth paragraphs the author briefly describes post-Harappan era.

7.According to the passage…
A. It is likely that an impoverished agricultural base due to over-exploitation, or a succession of devastating floods wiped out the Harappan culture.
B. Gradual environmental change, such as a shift in climatic patterns and consequent agricultural disaster, perhaps coinciding with rapid population growth.
C. It appears that invasions of tribespeople from the surrounding areas hastened the disappearance of harappan civilization.
D. Most likely tectonic events leading to the flooding of Mohenjo-Daro and the drying up of the Sarasvati River, or other such calamities led to the end of the Indus civilization.

A.A and B
B.B, C and D
C.A and C
D.All of the above

Answer & Explanation

Answer: Option D.

The answer to this question is given in the first paragraph. In the first para, the author has clearly mentioned four factors that could be the reasons behind the decline of harappan civilization. Statement C can be understood by reading the lines “It is ….phases” given in the last few lines of the passage.

8.What piece of information does the author share about Rann of kuchchh and Saurashtra regions?

A.There was a collapse of the urban system due to deterioration in the social and political control
B.Use of tools made of copper and bronze were more prominent
C.There seems to be a steady increase in the number of settlements
D.The increase in the number of settlements was more than as seen in Harappan cities

Answer & Explanation

Answer: Option C.

After reading the lines “There appears to have been ………..of settlements” given in the third paragraph, we get the answer. Moreover, the opposite is stated in statement 4 and that makes it incorrect. Statement 2 is incorrect as per the last line of the third para ” In this region………..less prominent.”Statement 1 gives us information about Indus region.

9.Which of the following is not considered as a reason for the decline of Indus civilization?

A.Population growth.
B.Natural calamities
C.Loss of social and political control.
D.Wars amongst themselves.

Answer & Explanation

Answer: Option D

All the factors mentioned in options 1, 2 and 3 are mentioned. The one mentioned in 4 is not there in the passage.

10.What is the synonym for the word “precipitous”?

A.Decrease
B.Careful
C.Abrupt
D.Enormous

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The synonym for the word “precipitous” is abrupt.

Check Also

Mu Sigma Reasoning Questions

Mu Sigma Reasoning Questions 1.Statement: Some squares are circles, Some circles are rectangles. Conclusion: I.At …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *