Home / Placement Papers / Mu Sigma / Mu Sigma Reasoning Questions

Mu Sigma Reasoning Questions

Mu Sigma Reasoning Questions

1.Statement: Some squares are circles, Some circles are rectangles.
Conclusion: I.At least some rectangles are squares.
II.No rectangle is a square.

A.Only conclusion II follows
B.Only conclusion I follow
C.Neither conclusion I nor II follows
D.Either conclusion I or II follows
E.Both conclusions I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D.

2.Statement: Some squares are circles, Some circles are rectangles.
Conclusion: I.At least some rectangles are squares.
II.No rectangle is a square.

A.Only conclusion II follows
B.Only conclusion I follow
C.Neither conclusion I nor II follows
D.Either conclusion I or II follows
E.Both conclusions I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D.

3.Who amongst the following is the group of engineer and teacher?

A.BG
B.FE
C.GE
D.BA
E.CG

Answer & Explanation

Answer: Option C.

From the given information, we have the following arrangement:

A G E D B F C
Doctor Engg Teacher Lawyer Reporter Painter Actor

G is the engineer and E is the teacher. Hence option C.

4.What is D’s position with respect to the painter?

A.Third to the left
B.Second to the right
C.Fourth to the right
D.Third to the right
E.Second to the left

Answer & Explanation

Answer: Option E.

From the given information, we have the following arrangement:

A G E D B F C
Doctor Engg Teacher Lawyer Reporter Painter Actor

D’s position with respect to the painter is second to the left. Hence option E.

5.Who among the following are standing at the extremes ?

A.A and F
B.G and C
C.G and F
D.A and B
E.A and C

Answer & Explanation

Answer: Option E.

A G E D B F C
Doctor Engg Teacher Lawyer Reporter Painter Actor

A and C are standing at the extdemes. Hence option E.

6.What is the code for ‘very’?

A.ta
B.fu
C.ro
D.nu
E.Gi

Answer & Explanation

Answer: Option E.

‘very large risk associated’ is written as ‘nu ta ro gi’-(1)
‘risk is very low’ is written as ‘ gi se nu mi—–(2)
‘is that also associated’ is written as ‘ta mi po fu’—-(3)
‘inherent risk also damaging’ is written as ‘fu nu di yu’—(4)
From statements 1 and 3, we have ‘associated’ as the common word and the common code is ‘ta’
From statements 3 and 4, we have ‘also’ as the common word and the common code is ‘fu’
From statements 2 and 4, we have ‘risk’ as the common word and the common code is ‘nu
‘ From statements 2 and 3, we have ‘is’ as the common word and the common code is ‘mi’
From statements 1 and 2, we can conclude that the code of ‘very’ is ‘gi’
Therefore, from statement 1, the code of ‘large’ will be ‘ro’
Similarly, from statement 2, the code of ‘low’ is ‘se’ and from statement 3, the code of ‘that’ is ‘po’

Word Code
Very Gi
risk Nu
Is Mi
Also Fu
Low Se
large ro
That Po
Associated Ta
inherent Di/yu
damaging Di/yu

The code for ‘very’ is ‘gi’. Hence option E

7.How for and in which direction is point G from point A?

A.3m north
B.5m north
C.4m north
D.4m south
E.3m south

Answer & Explanation

Answer: Option E.

G is 3m south from A. Hence option 5

8.
I. C is second to the left of A, B and D are immediate neighbors of each other
II. D is the immediate left of B. E is not an immediate neighbor of D and B
What is E’s position with respect to D?

A.The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
B.The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
C.The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
D.The data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
E.The data neither in Statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question

Answer & Explanation

Answer: Option D.

9.Among five friends – J, K, L, M and N each of a different height who is the second tallest
I. N is taller than M and K, K is shorter than M.
II. L is taller than N. J is not the tallest.

A.The data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
B.The data neither in Statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question
C.The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
D.The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
E.The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question

Answer & Explanation

Answer: Option B.

From statement I, we get N>M>K but we don’t know the position of J and L. So we can’t figure out who is the 2nd tallest From statement II, we get L>N and J is not the tallest but again we can’t say anything about the 2nd tallest person On combining both the statements, we get L>N>M>K only and J can be anywhere in between L and K. So we can’t say anything who is the 2nd tallest person Therefore, the data neither in Statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question. Hence option B.

10.Statement: J = A; C ≥ K > S ≥ A
Conclusion: I. C > J II. C = J.

A.Neither conclusion I nor II follows
B.Both conclusions I and II follows
C.Only conclusion I follows
D.Only conclusion II follows
E.Either conclusion I or II follows

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Statement: J = A; C ≥ K > S ≥ A
Conclusion I: C > J is true (C ≥ K > S ≥ J = A)
Conclusion II: C = J is false
Thus, only conclusion I follow. Hence option C.

Check Also

Mu Sigma Sample Verbal Questions

Mu Sigma Sample Verbal Questions 1.Renu did not heed the disdain she had to bear …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *