Home / Placement Papers / L&T Infotech / L&T Infotech Sample Verbal Questions

L&T Infotech Sample Verbal Questions

L&T Infotech Sample Verbal Questions

1.One who is unable to pay one’s debt

A.Insolvent
B.Borrower
C.Bankrupt
D.Payee

Answer & Explanation

Answer: Option A.

One word for this is – Insolvent.

2.A cure for all diseases

A.Panacea
B.Antidote
C.Antiseptic
D.Fatal

Answer & Explanation

Answer: Option A.

One word for this is – Panacea.

3.Beauty is to ugliness as adversity is to ________.

A.happiness
B.Prosperity
C.Cowardice
D.Misery

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Beauty is the opposite of ugly; similarly adversity is the opposite of prosperity.

4.1. Collaboration 2. Collaberation 3. Colaboration 4. Coleberation

A.1
B.2
C.3
D.4

Answer & Explanation

Answer: Option A.

The correct spellings are – “Collaboration”.

5.1. Etiquete 2. Ettiquete 3. Etiquette 4. Ettiquette

A.1
B.2
C.3
D.4

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The correct spellings are – “Etiquette”.

6.Which of the following conclusions can be drawn from the first paragraph?

A.1. Robert Ludlum wrote short stories
B.2. Literary merit and popularity always go together
C.3. Literary merit and popularity often do not go together
D.4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Refer line 3, para 1. “`It’s a lousy book. So I stayed up until 3am to finish it.’ This anecdotal, tongue-in-cheek confession neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful mode of crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has always somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most undeserving of genres.”. This line means that even though the thriller has no literal sense it still captures it’s the reader. And thus the answer is option 3.

7.Dr. Hannibal Lecter is a character created by

A.Lawrence Block
B.Robert Ludlum
C.Thomas Hanis
D.Anthony Hopkins

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Refer line 5, para 2. “Thus, in the words of The New York Times Book Review’s suitably lurid verdict on the novel that famously first unleashed Dr Hannibal Lecter upon an unsuspecting public, Thomas Hanis’s Red Dragon (1981) ‘is an engine designed for one purpose – to make the pulse pound, the heart palpitate, the fear glands secrete’.” From this line it is clear that this character was introduced in Thomas Hani’s book red dragon.

8.What expression or word from the passage means “with ironic or flippant intent”?

A.Well-worn
B.Gaga
C.Debased
D.Tongue-in-cheek

Answer & Explanation

Answer: Option D

Tongue-in-cheek is related to humour and saying something in a humourous manner, hence this is the answer, as irony is also related to humour. Also it is also present in the passage. Refer the 3rd line, para 1, “This anecdotal, tongue-in-cheek confession neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful mode of crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has always somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most undeserving of genres.”

9.What expression or word from the passage also means “origin” or “source”?

A.Anecdotal
B.Blurb
C.Hyperventilated
D.Provenance

Answer & Explanation

Answer: Option D.

Provenance is the only word among the options that means source or origin. Also it can be found in the line last , para 3 – “But they do offer some important clues to the thriller’s provenance and distinctiveness.”

10.What expression or word from the passage also means “resolute”?

A.Reliance
B.Single-minded
C.Tongue-in-cheek
D.Provenance

Answer & Explanation

Answer: Option B.

The word resolute means determined hence the answer is single minded. Also it can be found in line 4, para 2 – “But the thriller is unusual in its reliance upon, or subordination to, the single- minded drive to deliver a starkly intense literary effect.”.

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of L&T Infotech

Test Pattern & Selection Procedure Of L&T Infotech   Larsen & Toubro (L&T) InfoTech: Larsen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *