Home / Placement Papers / iNautix  / iNautix Reasoning Questions

iNautix Reasoning Questions

iNautix Reasoning Questions

 

1.

A.Ladder
B.Staircase
C.Bridge
D.Escalator

Answer & Explanation

Answer : Option C.

Bridge is different from the other three. Except Bridge, all others are used for vertical movement.

2.

A.Talking
B.Walking
C.Sleeping
D.Running

Answer & Explanation

Answer : Option C.

Sleeping is different from the other three. Except sleeping, all other activities involves some action

3.

A.DWHS
B.BYDW
C.CWFS
D.EVJQ

Answer & Explanation

Answer : Option C.

D ↔ W; H ↔S
Pairs of Opposite Letters
B↔Y: D ↔W
E↔V; J↔ Q

4.Find the number that does not belong to the group of numbers for lack of common property.

A.945
B.625
C.743
D.853

Answer & Explanation

Answer : Option B.

945 ⇒ 9 = 4 + 5
743 ⇒ 7 = 4 + 3
853 ⇒ 8 = 5 +3
625 ⇒ 6 ≠ 2 + 5

5.Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is most like the set given in the question. Given Set: (8, 56,72)

A.(7, 56, 63)
B.(3, 15, 24)
C.(6, 42, 54)
D.(5, 30, 35)

Answer & Explanation

Answer : Option C.

8 × 7 = 56
8 × 9 = 72
Similarly,
6 × 7 = 42
6 × 9 = 54

6.In a class Rajan got the 11th rank and he was 31st from the bottom of the list of boys passed. Three boys did not take the examination and one failed. What is the total strength of the class?

A.32
B.42
C.45
D.46

Answer & Explanation

Answer : Option C.

Total number of boys passed = 11 + 31-1=41
Now, total number of boys = 41 + 3 + 1 = 45

7.In a family, mother’s age is twice that of daughter’s age. Father is 10 years older than mother. Brother is 20 years younger than his mother and 5 years older than his sister. What is the age of the father?

A.62 years
B.60 years
C.58 years
D.55 years

Answer & Explanation

Answer : Option B.

Suppose the age of daughter is x years.
Age of brother = x + 5 years
Age of mother = 2x years
∴ 2x – 20 = x + 5
⇒ 2x – x = 5 + 20
⇒ x = 25 years
Age of mother = 2x = 2 × 25 = 50 years
Age of father = 50 + 10 = 60 years

8.Rahul and Robin are brothers. Pramod is Robin’s father. Sheela is Pramod’s sister. Prema is Pramod’s niece. Shubha is Sheela’s granddaughter. How is Rahul related to Shubha?

A.Brother
B.Cousin
C.Uncle
D.Nephew

Answer & Explanation

Answer : Option C.

Shubha is granddaughter of Sheela, who is sister of Pramod.
Rahul is son of Pramod.
Therefore, Rahul is uncle of Shubha.

9.If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain code, how would POSTAL be written in that code?

A.752618
B.725618
C.725168
D.725681

Answer & Explanation

Answer : Option B.

H O S P I T A L
↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓
3 2 5 7 4 6 1 8
Therefore,
P O S T A L
↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓
7 2 5 6 1 8

10.Find the missing number from the given responses. 173 (24) 526
431 (18) 325
253 (?) 471

A.22
B.42
C.30
D.06

Answer & Explanation

Answer : Option A.

1 + 7 + 3 + 5 + 2 + 6 = 24
4 + 3+1+3 + 2 + 5= 18
Therefore, 2 + 5 + 3 + 4 + 7 + 1 = 22

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of iNautix

Test Pattern & Selection Procedure Of iNautix iNautix: iNautix is an affiliate of The Bank of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *