Home / Placement Papers / IBM / IBM Sample Verbal Questions

IBM Sample Verbal Questions

IBM Sample Verbal Questions

 

1.What is the relationship between sensation and memory?

A.All animals have sensation but some animals do not have memory.
B.Human beings are intelligent as they can reason, whereas animals do not have the capacity of reasoning.
C.Human beings have sensation and memory both.
D.When sensation is remembered, it becomes a memory experience and this leads to connected experience, which in turn gives rise to reasoning.

Answer & Explanation

Answer: Option D

Refer to the lines, By nature, animals are born with the faculty of sensation, and from sensation, memory is produced in some of them, though not in others. And therefore, the former are more intelligent and apt at learning than those which cannot remember; those which are incapable of hearing sounds are intelligent though they cannot be taught, e.g., the bee, and any other race of animals that may be like it; and those which besides memory, have this sense of hearing can be taught. The animals other than man live by appearances and memories, and have but little of connected experience; but the human race lives also by art and reasoning

2.What is the difference between art and experience?

A.Art explains the cause of things together with its effects, whereas experience gives us just the effect of things, not the cause.
B.Art does not give the cause and effect of things, whereas experience gives the cause and effect of things.
C.Experience and art give rise to one another and they are complementary and supplementary to each other.
D.Both experience and art are views of a contradictory time and space and this is where the difference between the two lies.

Answer & Explanation

Answer: Option A

As stated in the passage, But yet we think that knowledge and understanding belong to art rather than to experience, and we suppose artists to be wiser than men of experience (which implies that wisdom depends in all cases rather on knowledge); and this because the former know the cause, but the latter do not.

3.Why, according to the author, were the mathematical arts founded in Egypt?

A.Because they were men of experience and had wisdom and knowledge about certain principles and causes
B.Because the sciences which do not cater to necessities or pleasures develop only after the previous two have been invented and only then, men have time for themselves. So was the case in Egypt where the priestly caste had ample leisure time
C.Because the inventors of luxuries were considered more important than the inventors of necessities and in Egypt, the kingly and priestly class had developed great standards in luxurious tastes and attitudes
D.Because Egyptians were considered to be connoisseurs of art and crafts and had a superior civilization as opposed to the other ancient civilizations

Answer & Explanation

Answer: Option B

Mentioned in the passage, when all such inventions were already established, the sciences which do not aim at giving pleasure or at the necessities of life were discovered and first in the places where men first began to have leisure. This is why the mathematical arts were founded in Egypt; for there the priestly caste was allowed to be at leisure.

4.Which of the following can be considered to be the central idea of the passage?

A.Experience made art, but inexperience luck
B.Art is superior to experience
C.What actually is “Wisdom”?
D.Knowledge is wisdom

Answer & Explanation

Answer: Option C

The passage describes about Wisdom and difference between wisdom and knowledge. Also as stated in line ‘ but the point of our present discussion is this, that all men suppose what is called Wisdom to deal with the first causes and the principles of things’ it is clear that Wisdom is being discussed in passage.

5.Statement: Some serious blunders were detected in the Accounts Section of a factory.
Courses of Action :
I. An efficient team of auditors should be appointed to check the Accounts.
II. A show cause notice should be issued to all the employees involved in the irregularity.

A.if only course of action I follows
B.if neither course of action I nor II follows
C.if only course of action II follows
D.if both courses of action I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Not only should the guilty be punished, but attempts to close the loop holes through audits should also be done.
Hence both actions are required.

6.A woman of loose moral

A.Prostitute
B.Harlot
C.Concubine
D.Hostess

Answer & Explanation

Answer: Option A

Prostitute is one word for a woman with loose morals.

7.A person who is obsessed with self

A.Stunnning
B.Staggering
C.Voracious
D.Narcissist

Answer & Explanation

Answer: Option D

One word for the person obsessed with self is narcissist.

8.Select the correct one

A.He has studied English since five years
B.He has studied English from five years
C.He has studied English since the time five years
D.He has studied English for five years

Answer & Explanation

Answer: Option D

The preposition for is used when we are talking about duration. Thus the answer is option D.

9.Select the correct one.

A.I didn’t understand what he said
B.I didn’t understood what did he say
C.I did not understand what did he say
D.I did not understood he said

Answer & Explanation

Answer: Option A

With didn’t we do not change the tense of the verb, and it stays in present tense. Hence the answer is option A

10.
1. Turcuoise 2. Turcuiose 3. Turquoise 4. Turquoisee

A.1
B.2
C.3
D.4

Answer & Explanation

Answer: Option C

The correct spellings are TURQUOISE.

Check Also

IBM Reasoning Questions

IBM Reasoning Questions 1.250 235 205 160? 25 A.110 B.150 C.75 D.100 E.120 Answer & …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *