Home / Placement Papers / IBM / IBM Reasoning Questions

IBM Reasoning Questions

IBM Reasoning Questions

1.250 235 205 160? 25

A.110
B.150
C.75
D.100
E.120

Answer & Explanation

Answer: Option D

The series is: -15, -30, – 45, -60
So the answer is: 100

2.20? 29 40 58 85

A.23
B.25
C.27
D.31
E.24

Answer & Explanation

Answer: Option A

The series is: 20 23 29 40 58 85
3 6 11 18 27
3 5 7 9
Answer is 23

3.5 7 17 55 225?

A.971
B.1131
C.1253
D.1435
E.956

Answer & Explanation

Answer: Option B

5*1+2=7
7*2+3=17
17*3+4=55
55*4+5=225
225*5+6=1131
Answer is 1131

4.10 6 8 15 34?

A.1. 90
B.80
C.110
D.75
E.85

Answer & Explanation

Answer: Option A

10 6 8 15 34
(10/2 +1)*1=6
(6/2+1)*2=8
(8/2+1)*3=15
(15/2+1)*4=34
(17+1)*5=90
Answer is 90.

5.85 53 33 22 17?

A.5
B.9
C.10
D.8
E.15

Answer & Explanation

Answer: Option E

The series is: 85 53 33 22 17 15
32 20 11 5 2
12 9 6 3
Answer is 15.

6.4, 16, 36, 64, 100, ?

A.121
B.142
C.144
D.120

Answer & Explanation

Answer: Option C

Here the series follows as 2^2, 4^2, 6^2, and so on. So the term will be 12^2 = 144

7.A I L , C L P , E O T, ?

A.F R X
B.F R Y
C.G R X
D.G R Y

Answer & Explanation

Answer: Option C

Clearly, the first, the second and the third letters of each term are moved two, three and four steps forward respectively to obtain the corresponding term. So, the next term will be G R X

8.S A K , Q B L , O D M ?

A.N G M
B.M H J
C.P J H
D.M G N

Answer & Explanation

Answer: Option D

Here the first letter of each term is moved two step backward to get the first letter of next term. So for missing term, it will be M
The second letter of 1st, 2nd and 3rd terms are respectively moved one, two and three steps forward to obtain the corresponding letter of next term. So, for missing term it is G. The third letter of each term is moved one step forward to get next term. Thus, third letter of missing term is N. Hence, the answer becomes MGN

9.Which of the following will come next in the following series?
a z a b y a b c x a b c d w a b c d

A.f
B.u
C.a
D.y
E.e

Answer & Explanation

Answer: Option E

a, z, ab, y, abc, x, abcd, w…next will be abcde.
So, the next alphabet will be ‘e’
Hence, the correct answer is option E

10.What will be the next term in the following series?
A B B D C F D H E J

A.N
B.O
C.K
D.F
E.L

Answer & Explanation

Answer: Option D

There are two alternate series in the following arrangement
A B B D C F D H E J
Thus the next term will be F. Hence option D is the answer .

Check Also

IBM Sample Verbal Questions

IBM Sample Verbal Questions   1.What is the relationship between sensation and memory? A.All animals …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *