Home / Placement Papers / Genpact / Genpact Reasoning Questions

Genpact Reasoning Questions

Reasoning Questions

What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?

1.3, 4, 7, 11, 18, 29, ?

A.31
B.39
C.43
D.47

Answer & Explanation

Answer: Option D.

<3 + 1 = 4;
3 + 4 = 7;
4 + 7 = 11;
7 + 11 = 18
11 + 18 = 29;

2.AGMSY, CIOUA, EKQWC, __?___ IOUAG, KQWCI

A.GMSYE
B.FMSYE
C.GNSYD
D.FMYES

Answer & Explanation

Answer: Option A.

3.Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

A.10 years
B.15 years
C.20 years
D.25 years

Answer & Explanation

Answer: Option B.

ago
3(x-5) = (y-5)
⇒ 3x – 15 = y – 5
⇒ 3x – y = 10 ….(i)
5 years hence,
2 (x + 5) = (y + 5)
⇒ 2x + 10 = y + 5
⇒ 2x – y = -5 ….(ii)
From equations (i) and (ii)

4.M is the son of P. Q is the grand¬ daughter of O who is the husband of P. How is M related to O?

A.Son
B.Daughter
C.Mother
D.Father

Answer & Explanation

Answer: Option A.

O is the husband of P. M is the son of P. Therefore, M is the son of O.

5.In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

A.19
B.31
C.33
D.34

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Total number of boys in the row = 22 +12 – 1 = 33

Arrange the following words as per order in the dictionary.

6.1. Noble 2. Nobilitary 3. Noblesse 4. Nobility 5. Nobble

A.1,4,3,2,5
B.3,4,1,2,5
C.5,2,4,1,3
D.2,4,3,5,1

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Arrangement of words as per dictionary:

7.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
an_nn__ana__na__nan_a

A.annan
B.aanan
C.nanna
D.nana

Answer & Explanation

Answer: Option B.

an [a] / nn [a] / ana / [n] na / [a] na / n [n] a

In each of the following questions, select the related letters/word/number from the given alternatives.

8.Procession : Route : : Earth : ?

A.Space
B.Sun
C.Orbit
D.Highway

Answer & Explanation

Answer: Option C

Procession proceeds on a certain route. Similarly, Earth revolves around the Sun in its orbit.

9.FERTILIZER : CROPS : : ?

A.TEACHER; EDUCATION
B.CHLORINE: WATER
C.TONIC : BODY
D.PESTICIDE: RATS

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Fertilizer is used for improving crop yield. Similarly, tonic makes body healthy.

10.LOCKER : KMNPBDJLDFQS : : LEFT:?

A.KNCDSGSU
B.KMDFEGSU
C.KMDFEGUS
D.KMDEFGUS

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of Genpact

Test Pattern & Selection Procedure About Genpact: Genpact Limited, formerly a GE-owned company called GE …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *