Home / Placement Papers / General Motors / General Motors Reasoning Questions

General Motors Reasoning Questions

Reasoning Questions

Study the given information carefully to answer the given question.

  • Seven boxes- A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different items- Shoes, Papers, Bands, Medicines, Ribbons, Creams and Phones, but not necessarily in the same order.
  • Only three boxes are kept between D and G. The Ribbon box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Ribbon box and A. The Ribbon box is not the second from the bottom of the stack. Only one box is kept between E and A. E is kept above A. The Medicine box is kept immediately above E. Only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box. The Paper Box is immediately above the Phone box. G is not the Paper box. F is kept immediately below the Cream box. Only one box is kept between B and the Cream box.

1.Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A.G-Creams
B.E-Bands
C.C-Shoes
D.D-Papers
E.A-Bands

Answer & Explanation

Answer: Option C.

It doesn’t belong to the group

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

2.Which of the following boxes contains bands?

A.D
B.C
C.G
D.A
E.Other than those given as options

Answer & Explanation

Answer: Option C.

G contains Band

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

3.What is the position of F in the given stack of boxes?

A.Second from the top
B.Third from the bottom
C.First from the top
D.Fifth from the bottom
E.Fourth from the top

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Third from the bottom

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

4.Which of the following boxes is kept immediately below G?

A.A
B.B
C.C
D.The Shoe box
E.The Paper Box

Answer & Explanation

Answer: Option A.

A is kept immediately below G

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer

if x > y if x < y if x ≥ y if x ≤ y if x = y or relation cannot be established between ‘x’ and ‘y’.

5.I. x2 – 11x + 30 = 0
II. 2y2 – 15y + 10 = 0

Answer & Explanation

Answer: Option E.

Solving equations; x = 6,5 and y = complex roots
Therefore, relationship can’t be established.

6.I. 15×2 + 8x + 1 = 0
II. 3y2 + 14y + 8 = 0

Answer & Explanation

Answer: Option A.

Solving equations; x = -1/3, -1/5 and y = -4, -2/3
Therefore, x>y

7.I. 4×2 – 17x + 18 = 0
II. 2y2 – 21y + 40 = 0

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Solving equations; x = 2, 2.25 and y = 8, 2.5
Therefore, x < y

Fill the series.

8.250 235 205 160 ? 25

A.110
B.150
C.75
D.100
E.120

Answer & Explanation

Answer: Option D

The series is : -15, -30, – 45, -60
So the answer is: 100

9.20 ? 29 40 58 85

A.23
B.25
C.27
D.31
E.24

Answer & Explanation

Answer: Option A.

The series is: 20 23 29 40 58 85
3 6 11 18 27
3 5 7 9
Answer is 23

10.5 7 17 55 225 ?

A.971
B.1131
C.1253
D.1435
E.956

Answer & Explanation

Answer: Option B.

The series is : 5 7 17 55 225 5*1+2=7
7*2+3=17
17*3+4=55
55*4+5=225
225*5+6=1131
Answer is 1131.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *