Home / Elitmus / Elitmus Time and Work Questions And Answers

Elitmus Time and Work Questions And Answers

Elitmus Time and Work Questions And Answers

Elitmus Time and Work Questions And Answers

1.A and B complete a work in 6 days. A alone can do it in 10 days. If both together can do the work in how many days?
A. 3.75 days
B. 4 days
C. 5 days
D. 6 days

Correct Answer : A

Explanation :

1/6 + 1/10 = 8/30 = 4/15

15/4 = 3.75 days

2.A and B together can do a piece of work in 8 days. If A alone can do the same work in 12 days, then B alone can do the same work in?
A. 20 days
B. 16 days
C. 24 days
D. 28 days

Correct Answer : C

Explanation :

B = 1/8 – 1/2 = 1/24 => 24 days

3. A can do a piece of work in 4 days. B can do it in 5 days. With the assistance of C they completed the work in 2 days. Find in how many days can C alone do it?
A. 10 days
B. 20 days
C. 5 days
D. 4 days

Correct Answer : B

Explanation :

C = 1/2 – 1/4 – 1/5 = 1/20 => 20 days

4.A can do a piece of work in 30 days. He works at it for 5 days and then B finishes it in 20 days. In what time can A and B together it?
A. 16 2/3 days
B. 13 1/3 days
C. 17 1/3 days
D. 16 1/2 days

Correct Answer : B

Explanation :

5/30 + 20/x = 1

x = 24

1/30 + 1/24 = 3/40

40/3 = 13 1/3 days

5.A and B can do a piece of work in 12 days and 16 days respectively. Both work for 3 days and then A goes away. Find how long will B take to complete the remaining work?
A. 15 days
B. 12 days
C. 10 days
D. 9 days

Correct Answer : D

Explanation :

3/12 + (3 + x)/16 = 1

x = 9 days

7. A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?
A. 18 days
B. 20 days
C. 24 days
D. 30 days

Correct Answer : C

Explanation :

2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12

c = 1/24 => 24 days

8.A can do a piece of work in 40 days; B can do the same in 30 days. A started alone but left the work after 10 days, then B worked at it for 10 days. C finished the remaining work in 10 days. C alone can do the whole work in?
A. 24 days
B. 30 days
C. 44 days
D. 17 1/2 days

Correct Answer : A

Explanation :

10/40 + 10/30 + 10/x = 1

x = 24 days

9.A work which could be finished in 9 days was finished 3 days earlier after 10 more men joined. The number of men employed was?
A. 18
B. 20
C. 22
D. 24

Correct Answer : B

Explanation :

x ——- 9

(x + 10) —- 6

x * 9 = (x + 10)6

x = 20

10.A and B can do a piece of work in 7 days. With the help of C they finish the work in 5 days. C alone can do that piece of work in?
A. 1 day
B. 10 days
C. 30 days
D. 32 days

Correct Answer : C

Explanation :

C = 1/5 – 1/6 = 1/30 ===> 30 days

 

 

Check Also

Elitmus Quantitative Aptitude Question And Answers

Elitmus Quantitative Aptitude Question And Answers Number System  Mixtures and Alligations  Percentage  Time and Work  …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *