Home / Elitmus / Elitmus Speed, Time and Distance Questions And Answers

Elitmus Speed, Time and Distance Questions And Answers

Elitmus Speed, Time and Distance Questions And Answers

Elitmus Speed, Time and Distance Questions And Answers

1.Express a speed of 36 kmph in meters per second?
A. 10 mps
B. 12 mps
C. 14 mps
D. 17 mps

Correct Answer : A

Explaination :

36 * 5/18 = 10 mps

2. The speed of a train is 90 kmph. What is the distance covered by it in 10 minutes?
A. 15 kmph
B. 12 kmph
C. 10 kmph
D. 5 kmph

Correct Answer : A

Explaination :

90 * 10/60 = 15 kmph

3.A car covers a distance of 624 km in 6 ½ hours. Find its speed?
A. 104 kmph
B. 140 kmph
C. 104 mph
D. 10.4 kmph

Correct Answer : A

Explaination :

624/6 = 104 kmph

4. In what time will a railway train 60 m long moving at the rate of 36 kmph pass a telegraph post on its way?
A. 9 sec
B. 8 sec
C. 7 sec
D. 6 sec

Correct Answer : D

Explaination :

T = 60/36 * 18/5 = 6 sec

5. The speed of a car is 90 km in the first hour and 60 km in the second hour. What is the average speed of the car?
A. 72 kmph
B. 75 kmph
C. 30 kmph
D. 80 kmph

Correct Answer : B

Explaination :

S = (90 + 60)/2 = 75 kmph

6. If a man walks to his office at ¾ of his usual rate, he reaches office 1/3 of an hour late than usual. What is his usual time to reach office?
A. 1 hour
B. 2 hour
C. 3 hour
D. 4 hour

Correct Answer : A

Explaination :

Speed Ratio = 1:3/4 = 4:3

Time Ratio = 3:4

1 ——– 1/3

3 ——— ? è 1 hour

7. Walking 7/6 of his usual rate, a boy reaches his school 4 min early. Find his usual time to reach the school?
A. 25 min
B. 26 min
C. 27 min
D. 28 min

Correct Answer : D

Explaination :

Speed Ratio = 1:7/6 = 6:7

Time Ratio = 7:6

1 ——– 7

4 ——— ? è 28 m

8. Two cars cover the same distance at the speed of 60 and 64 kmps respectively. Find the distance traveled by them if the slower car takes 1 hour more than the faster car.
A. 906 km
B. 960 m
C. 960 km
D. 966 km

Correct Answer : C

Explaination :

60(x + 1) = 64x

X = 15

60 * 16 = 960 km

9. A car after covering ½ of a journey of 100 km develops engine trouble and later travels at ½ of its original speed. As a result, it arrives 2 hours late than its normal time. What is the normal speed of the car is?
A. 50 kmph
B. 40 kmph
C. 30 kmph
D. 25 kmph

Correct Answer : D

Explaination :

[50/x + 50/(x/2)] – 100/x = 2

x = 25

10. Two passenger trains start at the same hour in the day from two different stations and move towards each other at the rate of 16 kmph and 21 kmph respectively. When they meet, it is found that one train has traveled 60 km more than the other one. The distance between the two stations is?
A. 445 km
B. 444 km
C. 440 km
D. 450 km

Correct Answer : B

Explaination :

1h —– 5

? —— 60

12 h

RS = 16 + 21 = 37

T = 12

D = 37 * 12 = 444

Check Also

Elitmus Quantitative Aptitude Question And Answers

Elitmus Quantitative Aptitude Question And Answers Number System  Mixtures and Alligations  Percentage  Time and Work  …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *