Home / Placement Papers / E & Y / E & Y Reasoning Questions

E & Y Reasoning Questions

Reasoning Questions

Study the following information and answer the given question. Seven boxes- A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different items- Shoes, Papers, Bands, Medicines, Ribbons, Creams and Phones, but not necessarily in the same order.Only three boxes are kept between D and G. The Ribbon box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Ribbon box and A. The Ribbon box is not the second from the bottom of the stack. Only one box is kept between E and A. E is kept above A. The Medicine box is kept immediately above E. Only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box. The Paper Box is immediately above the Phone box. G is not the Paper box. F is kept immediately below the Cream box. Only one box is kept between B and the Cream box.

1.Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A.G-Creams
B.E-Bands
C.C-Shoes
D.D-Papers
E.A-Bands

Answer & Explanation

Answer: Option E.

C-Shoes.
It doesn’t belong to the group.

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

2.Which of the following boxes contains bands?

A.D
B.C
C.G
D.A
E.Other than those given as options

Answer & Explanation

Answer: Option C.

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

3.What is the position of F in the given stack of boxes?

A.Second from the top
B.Third from the bottom
C.First from the top
D.Fifth from the bottom
E.Fourth from the top

Answer & Explanation

Answer: Option B.

C Medicine
E Ribbon
G Bands
A Cream
F Shoe
B Paper
D Phone

Read the given information carefully and answer the question.

Each of the six sections, U, V, W, X, Y and Z of the same class has different number of students. Only Z has more number of students than X. V has more number of students than Y but less than U. W has more number of students than both the both Y and U. The section having the third highest number of students has 39 students. Y has 24 students.

4.If the number of students in sections W + Z is sixty-six more than the number of students in section Y, how many of students are there in section Z?

A.31
B.46
C.51
D.55
E.45

Answer & Explanation

Answer: Option C.

According to statement given,
No. of students in increasing order in sections are, Y Also, Y= 24 and W= 39.
W+Z = 66 + Y;
Z = 66+ Y – W = 66+ 24 – 39 = 51

5.How many students does section V possibly have?

A.39
B.43
C.55
D.31
E.14

Answer & Explanation

Answer: Option D.

We know that, Y< V < U < W;
also Y=24, W=39. So it must lie between these values.
Only option that is possible is 31.

6.Which of the following is true regarding the number of students in section U?

A.No other section has less students than U.
B.X has more number of students than U.
C.U possibly has 45 students.
D.U has more number of students than only three sections.
E.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B.

By the inequality, Y Option B. is true

7.16 17 21 30 46 ?

A.82
B.104
C.71
D.92
E.84

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The series is : +1, +4, +9, +16, +25
These form the squares of natural numbers.

8.2 2 4 12 48 ?

A.180
B.220
C.240
D.160
E.210

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The series is : 2*1 = 2
2*2 = 4
4*3 = 12
12*4 = 48
48*5 = 5 = 240

9.10 14 23 37 56 ?

A.74
B.80
C.118
D.120
E.94

Answer & Explanation

Answer: Option B.

The series is : +4, +9,+14,+19
Here the difference of the differences is +5
So accordingly the solution is: 19+5 = 23 + 56 = 80.

10.4 7 13 25 49 ?

A.118
B.136
C.86
D.97
E.124

Answer & Explanation

Answer: Option D.

The series is : +3,+6,+12,+24,+48

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of E & Y

Test Pattern & Selection Procedure Of E & Y E & Y: EY is formerly known …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *