Home / Placement Papers / CSC / CSC Sample Verbal Questions

CSC Sample Verbal Questions

CSC Sample Verbal Questions

1.Barren

A.good
B.wholesome
C.Unproductive
D.profitable

Answer & Explanation

Answer: Option C.

The word Barren (Adjective) means : not good enough for plants to grow on it; infertile; unproductive. Look at the sentence: The team will come through this barren patch and start to win again.

2.Infamy

A.notoriety
B.glory
C.integrity
D.familiarity

Answer & Explanation

Answer: Option A.

The word Infamy (Noun) means: the state of being well known for something bad or evil; an evil act; notoriety.

3.Intrepid

A.hesitant
B.fearless
C.extrovert
D.rash

Answer & Explanation

Answer: Option B.

The word Intrepid (Adjective) means : very brave; not afraid of danger or difficulties; fearless.

4.
A.collaborate
B.commemorate
C.collate
D.chocolate

Answer & Explanation

Answer: Option A.

Correct spellings of other words are : commemorate, collate and chocolate.

5.
A.circuiteous
B.clairvoyant
C.chivelery
D.cavalcade

Answer & Explanation

Answer: Option B.

Correct spellings of other words are. : circuitous, chivalry and cavalcade.

6.An underhand device resorted to in order to justify misconduct

A.Subterfuge
B.Manoeuvre
C.Stratagem
D.Stratagem

Answer & Explanation

Answer: Option B.

7.Impossible to describe

A.Miraculous
B.Ineffable
C.Stupendous
D.Appalling

Answer & Explanation

Answer: Option B.

8.One who criticises popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise

A.Philistine
B.Iconoclast
C.Imposter
D.Cannibal

Answer & Explanation

Answer: Option B

9.LUXURIANT

A.Luxury-loving
B.Lovely
C.Rich
D.Abundant

Answer & Explanation

Answer: Option D.

The word Luxuriant (Adjective) means ; growing thickly and strongly; rich in something that is pleasant or beautiful; abundant.

10.CANTANKEROUS

A.Cancerous
B.Ferocious
C.Quarrelsome
D.Fissiparous

Answer & Explanation

Answer: Option D.

The word Cantankerous (Adjective) means : bad tempered and always complaining. Hence, the words cantankerous and quarrelsome are synonymous.

 

Check Also

Sample Aptitude Questions Of CSC

Sample Aptitude Questions Of CSC 1.In an examination hall, there are four rows of chairs. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *