Home / Placement Papers / CSC / CSC Placement Papers | Reasoning Questions

CSC Placement Papers | Reasoning Questions

CSC  Reasoning Questions

1.How many such Rs are there in the following letter series, which are immediately preceded by ‘M’ and immediately followed by ‘S’?
R S M K R S R M R S K N R S P S R M K M R S R M S N K M R S R S M R P

A.Two
B.Three
C.Four
D.Nil

Answer & Explanation

Answer: Option B.

There are 3 pairs where R is immediately preceded by M and immediately followed by S

2.If A + B means A is the son of B. A – B means A is the wife of B, A × B means A is the daughter of B and A ÷ B A is the mother of B, then which of the following statements is true given that P × Q – R + S?

A.S is the father of R
B.S is the mother of R
C.Q is the daughter-in-law of S
D.Q is the father of P

Answer & Explanation

Answer: Option C.

+ = female
– = male

Hence C option.

3.In a certain code language FRESCO is written as HUGVER. How will MURALS be written in that code language?

A.PXTDNV
B.OYSDMV
C.OXTCMU
D.OXTDNV

Answer & Explanation

Answer: Option D.

F is increased by 1 alphabet. S is increase by 2 alphabets. The same pattern is applied in MURALS. So answer is D.

4.If all the letters of the word LONGANIMITY are arranged in the alphabetic order, which of the following will be the middle letter?

A.M
B.N
C.I
D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A.

Alphabetic order – A G I I L M N N O T Y.
Middle letter is M.

5.If both the statements “All books are pens” and “No pen is ink” are true, then which of the following can be inferred from these two statements?

A.Some books are not pens
B.No book is ink
C.All pens are books
D.Some pens are ink

Answer & Explanation

Answer: Option B.

6.Judges, Thieves, Criminals


Answer & Explanation

Answer: Option D.

7.English, Hindi, Language


Answer & Explanation

Answer: Option C.

8.Who among them plays Kabaddi ?

A.Hema
B.Reshma
C.Julie
D.Anupama

Answer & Explanation

Answer: Option D

Gatyatri Hockey and Cards
Hema Chess
Reshma Table Tennis
Julie Hockey and Cards
Shefali Polo
Anupam Kabaddi

A>H>S>G>J>R
Clearly from the table above

9.Who will be at the third if they are arranged in the descending order of height ?

A.Shefali
B.Julie
C.Hema
D.Gayatri

Answer & Explanation

Answer: Option A.

Gayatri Hockey or  cards
Hema Chess
Reshma Table Tennis
Julie Hockey or cards
Shefali Polo
Anupam Kabaddi

Clearly from the table above

10.Which of the following statements is not true?

A.Shefali is taller than Reshma
B.Anupama is taller than Hema
C.Gayatri is shorter than Reshma
D.Julie is taller than Reshma

Answer & Explanation

Answer: Option C.

Gayatri Hockey or  cards
Hema Chess
Reshma Table Tennis
Julie Hockey or cards
Shefali Polo
Anupam Kabaddi

Clearly from the table above

 

 

Check Also

Sample Aptitude Questions Of CSC

Sample Aptitude Questions Of CSC 1.In an examination hall, there are four rows of chairs. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *