Home / CoCubes / CoCubes Statement And Conclusions Question and Answers

CoCubes Statement And Conclusions Question and Answers

CoCubes Statement And Conclusions Question and Answers

CoCubes Statement And Conclusions Question and Answers

1. Statements

All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders.

Conclusions:

I. No political – prisoner had committed murder. 
II. Some politicians were not arrested.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Correct Answer: A

2. Statements:

Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.

Conclusions:

 I. Method of increasing the readership of newspapers should be devised.
II. A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Correct Answer: D

Explanation:

The statement concentrates on the increasing viewership of TV. and does not stress either on increasing the readership of newspapers or making studies regarding the same. So, neither I nor II follows.

3. Given signs signify something and on that basis, assume the given statement to be true and find which of the conclusions 1 and 2 is/are definitely true:

A+B means A is less than B
A-B means A is greater than B
A=B means A is greater than equal to B
A*B means A is equal to B
A/B means A is not equal to B

Statements:

D-E,E-F,F*G

Conclusions:

1.D*G
2. E-G

A. Only conclusion 1 is true
B. Only conclusion 2 is true
C. Neither conclusion 1 nor 2 is true
D. Both conclusions 1 and 2 are true

Correct AnswerB

4. Statements:

Quality has a price tag. India is allocating lots of funds to education.

Conclusions:

I. Quality of education in India would improve soon.
II. Funding alone can enhance quality of education.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusiom II follows
C. Either I or || follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Correct Answer: A

5) Statements: The best way to escape from a problem is to solve it.

Conclusions: 1.Your life will be dull if you don’t face a problem. 2.To escape from problems, you should always have some solutions with you.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Explanation:

Clearly, both I and II do not follow from the given statement

Correct Answer : D

6) Statements: Industrial Revolution which first of all started in Europe has brought about modern age.

Conclusions: 1.The disparity between rich and poor results in revolution. 2.Revolution overhauls society.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Explanation:

The cause of revolution cannot be deduced from the given statement. So, I do not follow. However, the statement mentions that Industrial Revolution brought about modern age. This means that revolution overhauls society. So, II follows.

Correct Answer : B

7)Statements: The T.V. staff deserves an applaud for showing booth capture.

 Conclusions: 1.T.V. aims at showing things in their true perspective. 2.People involved in booth capturing have been recognized and are being tried by law.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Correct Answer: A

8)Statements: America’s defense secretary reiterated that they would continue to supply arms to Pakistan.

Conclusions: 1.Pakistan is incapable of manufacturing arms. 2.It would ensure peace in the region.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Explanation:

Pakistan’s ability to manufacture arms is not being talked about in the statement. So, I does not follow. The fact in II cannot be deduced from the given statement. So, II also does not follow.

Correct Answer : D

9) Statements: The Prime Minister emphatically stated that his government will make every possible effort for the upliftment of poor farmers and farmhands.

Conclusions: 1.Except poor farmers and farmhands, all others have got benefits of fruits of development. 2.No serious efforts have been made in the past for upliftment of any section of the society.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Correct Answer : D

10)Statements: The Prime Minister emphatically stated that his government will make every possible effort for the upliftment of poor farmers and farmhands.

Conclusions: 1.Except poor farmers and farmhands, all others have got benefits of fruits of development. 2.No serious efforts have been made in the past for upliftment of any section of the society.

A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Either I or II follows
D)Neither I nor II follows
E)Both I and II follow

Correct Answer : D

Check Also

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers 1 ) Select the alternative in which the specified …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *