Home / CoCubes / CoCubes Reading Comprehension Question And Answers

CoCubes Reading Comprehension Question And Answers

CoCubes Reading Comprehension Question And Answers

CoCubes Reading Comprehension Question And Answers

Passage 1 :

The Kingdom of Spain was created in 1492 with the unification of the Kingdom of Castile and the Kingdom of Aragon. For the next three centuries, Spain was the most important colonial power in the world. It was the most powerful state in Europe and the foremost global power during the 16th century and the greater part of the 17th century. Spain established a vast empire in the Americas, stretching from California to Patagonia, and colonies in the western Pacific. Spain’s European wars, however, led to economic damage, and the latter part of the 17th century saw a gradual decline of power under an increasingly neglectful and inept Habsburg regime. The decline culminated in the War of the Spanish Succession, where Spain’s decline from the position of a leading Western power to that of a secondary one, was confirmed, although it remained the leading colonial power. The eighteenth century saw a new dynasty, the Bourbons, which directed considerable effort towards the institutional renewal of the state, with some success, peaking in a successful involvement in the American War of Independence. The end of the eighteenth and the start of the nineteenth centuries saw turmoil unleashed throughout Europe by the French Revolutionary and Napoleonic Wars, which finally led to a French occupation of much of the continent, including Spain. This triggered a successful but devastating war of independence that shattered the country and created an opening for what would ultimately be the successful independence of Spain’s mainland American colonies. Following a period of growing political instability in the early twentieth century, in 1936 Spain was plunged into a bloody civil war. The war ended in a nationalist dictatorship, led by Francisco Franco which controlled the Spanish government until 1975. Select the correct answer option based on the passage.

1) What was the result of Napoleonic wars?

A) small part of the continent was occupied by French people
B)Spain was occupied by the French
C)War of independence was unable to yield any positive result
D)American colonies were destroyed after the war

Correct Answer : B

2)What is the meaning of the term ‘culminated’?

A)Follow a particular path
B)Guide or transform
C)Reach the highest point
D)Introduce on a grand scale

Correct Answer : B

3) What is the summary of the passage?

A)The rise and fall of a national empire
B)The downfall of successive regimes in Spain
C)The history of Spain
D)Spain in the eighteenth century

Correct Answer : C

4) What occurred in the latter part of 17th century?

A)War of succession confirmed the leading position of Spain
B)Spain was no longer regarded as the ruling colonial power
C)A vast empire was established in Europe
D)Power steadily declined under Habsburg regime

Correct Answer : D

Passage 2 :

In response to the recent rise in gas prices, we are once again hearing calls for the government to “do something” to force prices lower. But no matter what the price of gasoline is, such calls are wrong. All market fluctuations in the price of gasoline, up or down, are a good thing and none of the government’s business. In the realm of business, a higher price means that firms will only purchase oil or gasoline to the extent that they can make profitable use of it at those prices. An efficient airline will still be able to offer low prices while using high-priced jet fuel; a less efficient airline may not be able to. A company in China or India that uses oil to run highly efficient factories can make profitable use of oil at $70 a barrel; their laggard competitors may not be able to. There is no moral or economic justification for any politician or consumer to declare market prices “too high,” and to use the government to force lower prices. Doing so violates both the rights of gasoline producers and their productive customers to set voluntary prices and thus causes destructive shortages. The government is right in taking action if an oil company provably threatens or harms a person’s property. But to impose huge costs on oil companies and their customers in the name of preserving untouched nature is unconscionable. What should the government do about gasoline prices? Get its hands out of the market and keep them off. From the Passage above answer the following questions:

5) How do high oil prices affect companies?

A)Efficient companies can make profitable use of these prices
B)Inefficient factories are provided subsidies by the government
C)It provides stability for the fluctuating market
D)There is a marginal effect on profits

Correct Answer : A

6) What is the meaning of ‘laggard’?

A)Complicate situations for one’s benefit
B)Move or respond slowly
C)Respond fast in crucial circumstances
D)Increase efficiency in short period of time

Correct Answer : B

7) What is the conflict regarding market fluctuation in prices?

A)Oil prices are being lowered forcefully by companies
B)Companies are making no effort to stabilize prices
C)Importance of government intervention is negligible, contrary to popular belief
D)Market is suffering from government’s future plans for control

Correct Answer : D

8)Why should the government not intervene in lowering the prices?

A)Market prices are governed by monopolistic competition
B)Rights of producers will be violated with the intervention
C)Massive costs to companies are not advisable during financial crisis
D)Preserving oil for future generations should be in the hands of organizations

Correct Answer : B

Check Also

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers 1 ) Select the alternative in which the specified …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *