Home / CoCubes / Cocubes Ratio and Proportions Questions And Answers

Cocubes Ratio and Proportions Questions And Answers

Cocubes Ratio and Proportions Questions And Answers

Cocubes Ratio and Proportions Questions And Answers

1) Abhimanyu and Supreet can together finish a work in 50 days. They worked together for 35 days and then Supreet left. After another 21 days, Abhimanyu finished the remaining work. In how many days Abhimanyu alone can finish the work?

A)70 days
B)75 days
C)80 days
D)60 days

Correct Answer : A

Explanation:

35 days worked together + 21 days abhimayu worked = finished the work 35(1/50) + 21(x) = 1 X=70 days

2) A mixture of 40 liters of salt and water contains 70%of salts.how much water must be added to decrease the salt percentage to 40%?

A)40 liters
B)30 liters
C)20 liters
D)2 liters

Correct Answer :B

3) Rs 5000 was divided among 5 men, 6 women and 5 boys, such that the ratio of the shares of men, women, and boys is 5:3:2 what is the share of the boy?

A)200
B)100
C)250
D)150

Correct Answer : A

Explanation:

200 The ratio of shares of groups of men, women and boys = 5 :3 :2 So share of boys is = (2/10)*5000 = 1000 Share of a boy= 1000/5 = 200

4) What is the ratio of the surface area formed by placing 3 cubes adjacently to the sum of the individual surface area of these 3 cubes?

A)7:9
B)27:23
C)49:81
D)8:9

Correct Answer : D

Explanation:

Volume of a cube = 6a2 Volume of 3 cubes = 18a2 Volume of three cubes placing adjacent each other = 6a2+5a2+5a2= 16a2 Ratio= 16/18 = 8:9

5) The salary of Ramu is 3 times the salary of Raju’s salary increases by 20% every month &ramu’s salary decreases by 10% every month, what is the ratio of the salary of Raju to Ramu after 2 months?

A)15:24
B)17:28
C)14:23
D)16:27

Correct Answer : D

Explanation:

let salary of raju is P Then ramu’s salary is 3P After 2 months raju’s salary becomes P(1+20/100)2 — (1) After 2 months ramu’s salary becomes 3P(1+20/100)2 –(2) Ratio= (1)/(2) = 16:27

6) A sum of RS. 5000 was divided among P, Q, and R in the ratio 2:3:5. If the amount of RS.500 was added to each, what will be their new ratio?

A)3:4:6
B)3:5:4
C)3:4:5
D)2:3:4

Correct Answer : A

7)There are two vessels which are filled with the milk of two quantities worth RS.10 per litre and RS. 11 per litre .in what approximate ratio these two be mixed to get a new quality of milk of worth RS.10.6 litre?

A)1:3
B)1:2
C)2:3
D)2:1

Correct Answer : C

Explanation:

10 * x + 11 * y = (x+y) * 10.6 ( Assume x & y quantity in vessels 1 & 2 respectively ) Solve for x/y = 2:3

8) The sum of three numbers is 98. If the ratio of first to second is 2:3 and that of the second to the third is 5:8 then the second number is :

A)25
B)30
C)40
D)45

Correct Answer : B

Explanation:

a+b+c=98 à (1) a/b=2/3 à a=(2/3)b à (2) b/c=5/8 à c= (8/5)b à (3) Substitute equations (2) and (3) in Equation(1) b=30

9)A mixture of 66 litres contains whisky and water in the ratio 4:7 how many litres of whisky and water each must be added to the mixture to make the ratio 2:3?

A)10
B)6
C)12
D)18

Correct Answer : C

Explanation:

Quantity of whisky in 66 litres mixture is : (4/11)*66 = 24 Similarly quantity of water in 66 litres mixture is : (7/11)*66= 42 Let’s say adding x litres of whisky and water added to make mixture ratio as 2:3 Then (24+x)/(42+x)= 2:3 X=12

10)Find the value of “x” if 10/3 : x :: 5/2 : 5/4

A)2/5
B)5/3
C)1/5
D)3/5

Correct Answer : B

Check Also

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers 1 ) Select the alternative in which the specified …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *