Home / CoCubes / Cocubes Quants Geometry Questions And Answers

Cocubes Quants Geometry Questions And Answers

Cocubes Quants Geometry Questions And Answers

Cocubes Quants Geometry Questions And Answers

1) An oblong piece of ground measures 19m 2.5 dm by 12m5dm.From center of each side of the ground, a path 2m wide goes across to the center of the opposite side.What is the area of the path?

A)59.5 m^2
B)54 m^2
C)78.4 m^2
D)34 m^2

Correct Answer : C

2) In triangle PQR, PQ=6 cm, PR=8 cm, and QR=12 cm. Calculate the area of the triangle PQR

A)23.33 cm^2
B)17.5 cm2
C)21.33 cm^2
D)28.67 cm^2

Correct Answer : C

3)If the perimeter and the diagonal of a rectangle is 18 cm and √41 cm respectively.Calculate the area of the rectangular field.

A)25 cm^2
B)29 cm^2
C)18 cm^2
D)20 cm^2

Correct Answer : D

Explanation:

2(a+b) = 18 (a+b)=9 √ (a2 + b2 ) = √41 (a+b)2 = a2+b2 + 2ab ab=20

4)Find the area of Rhombus one of whose diagonals measures 8 cm and the other 10 cm.

A)47 cm^2
B)34cm^2
C)40 cm^2
D)64cm^2

Correct Answer : C

5) Which of the following graph indicates the graph of {(sin t, cos t):- π/2≤t≤0} in xy-plane?

Cocubes previous year papers

A)D
B)B
C)B
D)A

Correct Answer : C

Explanation:

B When t = -90 then (sin t, cos t) = (-1,0) When t=0 then (sin t, cos t) = (0,1) Plot above two points in x-y plane.

6) A rectangular grassy plot is 112 m by 78 m. It has a gravel path 2.5 m m wide all around it on the inside. Find the area of the path?

A)952 m^2
B)925 m^2
C)912 m^2
D)950 m^2

Correct Answer : B

Explanation:

Area of the path = (112*78) – (73 * 107) = 925m^2

7) What is the radius of the circular plate of thickness 1cm made by melting a sphere of radius 3cm?

A)6 cm
B)5 cm
C)4 cm
D)7 cm

Correct Answer : A

Explanation:

Volume of a sphere = (4/3) * pi * r3 –(1) ( here r =3cm) Volume of circular plate of thickness 1 cm is = pi * r2 * h — (2) ( here h=1cm that is thickness ) Equating (1) and (2) r=6cm

8) A polygon has 77 diagonals.Determine the number of sides?

A)15
B)12
C)17
D)14

Correct Answer : D

9) A square field of area 31684 m2 is to be enclosed with the wire placed at height 1 m, 2 m, 3 m, 4 m above the ground. What length of the wire will be required if its length required for each circuit is 5% greater than the perimeter of the field?

A)6456 m
B)27666 m
C)2990.4 m
D)4666.5 m

Correct Answer : C

Explanation:

2990.4 m Solution: let a is side of square field then a2=31684 a=178 perimeter= 4 * a = 712 5% more than perimeter = 712 + 5% of 712 = 712 + 35.6 = 747.6 Because we enclose four times so 4 * 747.6 = 2990.4

10) Determine the metal required to make a 21 m long pipe if its inner and outer diameter is 12 m and 10 m respectively

A) 2904 m^3
B)2534 m^3
C)2843 m^3
D)2647 m^3

Correct Answer : A

Explanation:

volume of a hollow cylinder=pi*h*(R^2-r^2) 22/7*21m*(144-100)m^2 =66*44m3 =2904m3

 

Check Also

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers

CoCubes Visual Reasoning Question and Answers 1 ) Select the alternative in which the specified …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *