Home / Placement Papers / Capgemini / Capegemini Reasoning Questions | Placement Papers

Capegemini Reasoning Questions | Placement Papers

Capegemini Reasoning Questions | Placement Papers

1.What is E’s position with respect to G?

A.Third to the left
B.Second tot the right
C.Third to the right
D.Second to the left
E.Fifth to the right

Answer & Explanation

Answer: Option D

From above figure it is clear that E is sitting 2nd to the left of G.
So, the correct answer is option D.

2.Four of the following five are alike in a certain way, based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group?

A.GE
B.DC
C.AF
D.AB
E.DB

Answer & Explanation

Answer: Option B

From above figure it is clear that the answer is 2nd option, As the gap between the persons in all other pairs is of 1 person.
Therefore, the correct answer is option B.

3.Who is sitting third to the right of the one who is sitting to the immediate right of H?

A.A
B.B
C.E
D.C
E.G

Answer & Explanation

Answer: Option C

From above figure it is clear that answer is C option.

4.Which of the following is true regarding the given arrangement ?

A.E is second to the left of C
B.B is an immediate neighbour of G
C.H is an immediate neighbour of A
D.D is not an immediate neighbour of H
E.None Of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

From above figure it is clear that answer is B option

5.How many people are sitting between H and A when counted from the right side of H?

A.Three
B.None
C.More than three
D.One
E.Two

Answer & Explanation

Answer: Option E

From above figure it is clear that answer is E option.

6.Statements: Some forms are cards. Some forms are papers
Conclusions: I. Atleast some cards are forms. II. Atleast some cards are papers.

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer & Explanation

Answer: Option A

I. This means atleast one card is form, which is definitely true for all the possible cases. So, conclusion I follows.
II. This means that atleast one card is paper,which is not a necessarily true answer.So, conclusion II does not follow.
Therefore, only conclusion 1 follows.So, the answer is option A.

7.Statements : All animals are predators. All predators are tigers.
Conclusions :
I. All tigers are definitely predators.
II. All animals are tigers

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer & Explanation

Answer: Option B

As is clearly shown in the fig, only conclusion 2 follows.

8.Statements : N ≥ O ≥ P = Q > R.
Conclusions :
I. N > R
II. R = N

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer & Explanation

Answer: Option A

As N ≥ O ≥ P = Q > R => N > R , So 1st Conclusion is correct.
⇒ As R is les than Q then clearly R is not equal to N.
Therefore, Only conclusion I follows.
The answer is option A.

9.Statements : W ≤ X < Y = Z > A ; W < B
Conclusions :
I. B > Z
II. W < A

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer & Explanation

Answer: Option D

I. We have B > W and Z > W
On this basis, we can not conclude that B > Z
II. Here, X > W and X < Z > A
On this basis, we can not conclude that W < A
Therefore, none of the conclusions follows.
The answer is option D. S

10.Statements : H > I > J > K; L < M < K
Conclusions :
I. I > M
II. L < H

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer & Explanation

Answer: Option E

I. I > K and K > M. So I > M. Conclusion I follows
II. L < K and K < H. So L < H. Conclusion II follows
So both conclusion follows.
The answer option is E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *