Home / Placement Papers / Cairn / Cairn Sample Verbal Questions

Cairn Sample Verbal Questions

Sample Verbal Questions

Find the erroneous parts

1.
A.My father is
B./ in bad mood
C.I today
D./No error

Answer & Explanation

Answer: Option B

The correct use of modals is in option B

2.
A.Man needs
B./ security and leisure
C./of free thinking
D./No error

Answer & Explanation

Answer: Option C

The correct preposition here will be to and not before.

Complete each of the following sentences by filling in the blank(s).

3.Alice Walker’s ‘The Temple of My Familiar’, far from being a tight, ________ narrative, is instead ________ novel that.roams freely and imaginatively over a half-million years.

A.traditional, a chronological
B.provocative, an insensitive
C.forceful, a concise
D.focused, an expansive

Answer & Explanation

Answer: Option D

The novel “roams freely and imaginatively”, hence you can eliminate options A and C.
Options B doesn’t make a meaningful phrase in this context of “roaming freely”, hence eliminated.

Correct the highlighted parts

4.All human beings are vulnerable to greed and temptations,

A.are vulnerable for
B.have vulnerability of
C.were vulnerable at
D.No correction required

Answer & Explanation

Answer: Option D.

No error

5.How did the burglar got into the bank is a mystery

A.How did the burglar get
B.What did the burglar get
C.How the burglar got
D.No correction required

Answer & Explanation

Answer: Option B

Because of the word did , the next verb will be in present tense.

Read the following passage and answer the following questions on the basis of information provided in the passage.

Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary work load. This is the principle of weight training. Strands of muscle fibres become thicker and stronger in response to the demands placed on them.
One of the great merits of weight training is the strength of your heart. During weight training, your heart is forced to beat faster and stronger in order to pump sufficient blood to the muscles being worked. In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient. Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood. Sounds good? There’s more. Your entire circulatory system is given a thorough workout everytime you exercise, which increases its overall efficiency. Even the neural paths from your brain’s command centres to each individual muscle become more effective, enabling easier recruitment of muscle fibres for carrying out physical tasks. In essence, your body becomes a well-oiled and finely-tuned piece of machinery, whirring along without any breakdown. In today’s stress filled world, you need all help you can get.

6.What is the principal of weight training?

A.Adapting the body to muscle force
B.Adapting muscles to force implied on them
C.Disposing extra-workload
D.Mechanised response to external conditions

Answer & Explanation

Answer: Option B

Refer to “Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary work load. This is the principle of weight training”. Thus, option B

7.What affects the nature of muscle fibres?

A.Intensity of workload
B.Alimentary system
C.Nutrition
D.Stress imposed on them

Answer & Explanation

Answer: Option D

“Strands of muscle fibers become thicker and stronger in response to the demands placed on them”. Thus, option D

8.How does the heart become stronger owing to physical exercise?

A.Thorough acclimatization
B.Naturalization
C.Adapting to excessive workload
D.By accelerating the circulation of blood

Answer & Explanation

Answer: Option C

Refer to “In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient”. Thus, option C

9.How much blood does the heart pump at the same number of heartbeats, when exposed to excessive stress?

A.Same quantity
B.Less than before
C.More than normal
D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

“Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood”. Thus, option D

10.What happens to our body due to physical exercise?

A.More efficient
B.Less efficient
C.Efficiency of the body remains the same
D.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

An overall reading indicates that option A is correct

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of Cairn

Test Pattern & Selection Procedure of Cairn Cairn India: Cairn India is one of the wide …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *