Home / Placement Papers / Cairn / Cairn Reasoning Questions

Cairn Reasoning Questions

Reasoning Questions

Study the following information to answer the given question.

Eight friends, J, K, L, M, S, T, U and V are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some are them are facing north while some face south.

  • K sits second from the end of the line. U sits third to the left of K.
  • T faces south. V sits fourth to the left of T. T is not an immediate neighbor of U. T does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • Both the immediate neighbors of J face north. J does not sit at any of the extreme ends of the line.
  • J faces a direction opposite to that of V. (i.e. If V faces north then J faces south and vice-versa.)
  • L sits second to the left of J.
  • Immediate neighbors of K face opposite directions (i.e. if one neighbor faces north then the other faces south and vice-versa.)
  • Persons sitting at extreme ends face opposite directions (i.e. if one person faces north then the other person faces south and vice-versa.)
  • As many people sit between U and J as between U and S.
    Immediate neighbors of U face same directions (i.e. if one neighbor faces north then the other also faces north and vice-versa).

1.Which of the following is true based on the given arrangement?

A.V sits at one of the extreme ends of the line,
B.L faces north,
C.None of the given options is true
D.Only three people face north
E.S and U face the same directions

Answer & Explanation

Answer: Option A

M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
n = north and s = south
Only three people face north is true option on the given arrangement.

2.Who amongst the following faces north?

A.L
B.M
C.J
D.K
E.S

Answer & Explanation

Answer: Option B

M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
n = north and s = south
From the options, M faces north.

3.Who amongst the following sits third to the left of S?

A.K
B.J
C.V
D.L
E.No one as less than three people sits to the left of S.

Answer & Explanation

Answer: Option C

M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
n = north and s = south
V sits third to the left of S.

4.How many people sit exactly between T and U?

A.Four
B.Three
C.Two
D.More than four
E.One

Answer & Explanation

Answer: Option E

M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
n = north and s = south
One people sit exactly between T and U.

5.Who among the following represent the persons sitting at extreme ends of the line?

A.M, V
B.M, S
C.L, V
D.M, L
E.S, V

Answer & Explanation

Answer: Option D

M(n) K(s) T(s) S(s) U(n) J(s) V(n) L(s)
n = north and s = south
M, L represent the persons sitting at extreme ends of the line.

Refer to the bar graph and answer the given question.

Big Bull

6.What is the difference between average number of students enrolled in institute A in 2009 and 2010 and that in institute B in 2011 and 2012?

A.20
B.40
C.30
D.10
E.60

Answer & Explanation

Answer: Option B

A = 440/2 = 220 and B = 360/2 = 180
Difference = 220 – 180 = 40

7.If the number of enrolled students in institute A in 2013 is 25% less than that in 2014, how many students were enrolled in institute A in 2014?

A.450
B.480
C.440
D.500
E.490

Answer & Explanation

Answer: Option C

Let students enrolled in 2014 In institute A be ‘x’ 85% of x = 330 ⇒ x = 440

8.In 2009, 65% of students enrolled in institute B were male. If the respective ratio between number of male students enrolled in institutes A and B in 2009 was 3: 4, what was the number of male students enrolled in institute A in the same year?

A.111
B.117
C.123
D.114
E.105

Answer & Explanation

Answer: Option B

Male students of B = 65% * 240 =156
Total students male = 4/7 x = 156 ⇒ x = 273
Male students of A = 273 -156= 117

Read the following information and answer the given question:

Vansh starts walking from Point E and walks 25m towards the north. He then takes a right turn and walks for 15m. He makes a left turn and stops at Point M after walking for 20m.
Point K is 30m to the west of Point M. Point K is 45m to the north of Point J. Point J is 10m to the east of Point L.

9.How far and in which direction is Point E with respect to Point L?

A.30m towards West
B.25m towards East
C.20m towards East
D.20m towards West
E.25m towards West

Answer & Explanation

Answer: Option B

Big Bull

So Point E w.r.t Point L, 15+10= 25m due East

10.If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, in which direction will she have to walk in order to reach Point M?

A.North-west
B.East
C.South-east
D.North-east
E.North

Answer & Explanation

Answer: Option C

Big Bull

If Neha is standing at Point D which is 20m to the north of Point L, she will have to walk in North – East direction to reach Point M. North-east

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of Cairn

Test Pattern & Selection Procedure of Cairn Cairn India: Cairn India is one of the wide …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *