Home / Placement Papers / Axtria / Axtria Reasoning Questions

Axtria Reasoning Questions

Reasoning Questions

Study the given information carefully and answer the given questions.

Among six books i.e.-A, B, C, D, E and F kept in library shelf of different size. Book A is kept at that shelf which is only less in size than shelf in which book D is kept. Only three shelves are less in size than shelf in which book C is kept. Shelf in which F is kept is less in size than shelf in which E is kept. Book F is not kept at the lowest shelf.

1.Who amongst the following book is kept at lowest shelf?

A.B
B.A
C.E
D.C
E.None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Books size
D
A
C 16 cm2
E
F
B 12 cm2

Book B is kept at lowest shelf.

2.If size of shelf in which book E is kept is 16 cm2, then which of the following may be the size of shelf in which book B is kept?

A.19 cm2
B.22 cm2
C.18 cm2
D.17 cm2
E.12 cm2

Answer & Explanation

Answer: Option E

Books size
D
A
C 16 cm2
E
F
B 12 cm2

Book B is kept at 12cm2 self.

3.How many shelf are less in size than shelf in which book E is kept?

A.One
B.Two
C.Three
D.Four
E.More than four

Answer & Explanation

Answer: Option B

Books size
D
A
C 16 cm2
E
F
B 12 cm2

Two shelf are less in size than shelf in which book E is kept

Study the following information and answer the given question.

  • T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.
  • T is the mother of J. Y is the father of U.
  • Y has only one son and only one daughter.
  • U is the daughter of T. Q is the son of O.

4.How is P related to T?

A.Brother
B.cannot be determined
C.Brother-in-law
D.Cousin brother
E.Uncle

Answer & Explanation

Answer: Option C

– Denotes female, + denotes male
MW, DP and YP are couples while U and J are children of YT. So P is a brother-in-law of T.

5.How is J related to D?

A.Son
B.Niece
C.Son-in-law
D.Nephew
E.Daughter

Answer & Explanation

Answer: Option D

BigBull

6.If M is wife of W then how is Q related to W?

A.Son-in-law
B.Grandson
C.Nephew
D.Son
E.cannot be determined

Answer & Explanation

Answer: Option E

Relation between Q and W cannot be determined

BigBull

In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer

a.If only conclusion 1 follows.
b.If only conclusion II follows.
c.If either conclusion I or II follows.
d.If neither conclusion I nor II follows.
e.If both conclusions I and II follow.

7.Statements: H ≥ T >S ≤ Q, T ≥ U = V > B,
; Conclusions:
I.V > S
II.B ≤ H

Answer & Explanation

Answer: Option D

Statements: H ≥ T > S ≤ Q, T ≥U = V > B
Conclusions:
I.V > S
II.B ≤H S<T ≥ U = V
So conclusion I i:e V > S is false
H ≥ T≥ U = V > B
So conclusion I i:e B ≤ H is false

8.Statements: F > K ≥ L, R > K>H Conclusions:
I.H > L
II.R > F

Answer & Explanation

Answer: Option D

Statements: F > K ≥ L, R > K > H
Conclusions:
I.H < K ≥ L, no relation
II.R > K < F, no relation
As no relation is established so conclusion I and II is false

9.Statements: N ≥ P > K = L, P ≤ Q < Z, T > K
Conclusions:
I.N > Q
II.Z < T

Answer & Explanation

Answer: Option D

Statements: N ≥ P > K = L, P ≤ Q < Z, T > K
Conclusions:
I.N > Q
II.Z < T
N ≥ P ≤ Q we can clearly see that conclusion I not follows.
T > K < P ≤ Q < Z
As no relation is established between Z and T so conclusion II is false

10.Statements: P < H = O ≤ N
II. E > H < S
Conclusions:
I.N ≥ P
II.S > P

Answer & Explanation

Answer: Option B

Statements: P < H = O ≤ N
E > H < S
Conclusions:
I.N ≥ P
II.S > P
As , P < H = O ≤ N so N ≥ P is false as only N > P follows.
P < H < S
From above statement we can see that conclusion II follows

Check Also

Test Pattern & Selection Procedure Of Axtria

Test Pattern & Selection Procedure Axtria: Axtria is an IT company which deals with industrial technology, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *