Home / Amcat / AMCAT Time, Speed and Distance Question And Answer

AMCAT Time, Speed and Distance Question And Answer

AMCAT Time, Speed and Distance Question And Answer

1. Walking 6/7th of his usual speed, a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to

cover that distance is:

A: 1 hour

B: 1 hr 12min

C: 1 hr 15 min

D: 1 hr 20 min

Correct Answer : B

2. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4

hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat

and speed of the water current respectively ?

A: 2 : 1

B: 3 : 2

C: 8 : 3

D: Cannot be determined

Correct Answer : C

3. In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:

A: 21 m

B: 26 m

C: 28 m

D: 29 m

Correct Answer : C

4. In a family, the father took 1/5 of the cake and he had 4 times as much as others had, then the

family members are:

A: 16

B: 17

C: 18

D: None of these

Correct Answer : B

5. The price of sugar is increased by 25%. In order not to increase the expenditure a lady must

reduce her consumption by:

A: 25%

B: 20%

C: 30%

D: None of these

Correct Answer : B

6. I read 3/8 of a book on one day, and 4/5 of the remainder on another day. If now there were 30

pages unread, the book contains:

A: 240 pages

B: 230 pages

C: 340 pages

D: 140 pages

Correct Answer : C

7. A car is 250 metres behind the bus. The car and bus are moving with speed 60 km/hr and 35

km/hr respectively. The car will be ahead of bus by 250 metres in:

A: 37 seconds

B: 48 seconds

C: 72 seconds

D: 68 seconds

Correct Answer : C

7. Mohan walks a certain distance and rides back in 6 hours and 15 minutes. If he walks both ways

he takes 7 hours and 45 minutes. If Mohan rides both ways the time which he will take will be:

A: 4 hours

B: 19/4 hours

C: 9/2 hours

D: 17/4 hours

Correct Answer : B

8. A train leaves Delhi at 6.00 a.m. and reaches Agra at 10.00 a.m. Another train leaves Agra at 8.00

a.m. and reaches Delhi at 11.30 a.m. At what time do the two trains cross each other if the distance

between Delhi and Agra is 200 km?

A: 8.45 a.m.

B: 8.56 a.m.

C: 9.20 a.m.

D: 9.56 a.m.

Correct Answer : B

8. A ship is moving at a speed of 30 kmph. To know the depth of the ocean beneath it, it sends a

radiowave which travels at a speed 200 m/s. The ship receives back the signal after it has moved 500 m.

What is the depth of the ocean?

A: 4 km

B: 8 km

C: 6 km

D: 12 km

Correct Answer : C

9. A man rows a boat at a speed of 5 km/hr in still water. Find the speed of a river if it takes him 1 hr

to row a boat to a place 2.4 km away and return back.

A: 1 km/hr

B: 6 km/hr

C: 3 km/hr

D: 4 km/hr

Correct Answer : A

10. A boat covers 40 km upstream and 90 km downstream in 5 hr. It can also cover 60 km upstream

and 60 km downstream in 5 hr. The speed of the water current is

A: 4 km/hr

B: 5 km/hr

C: 20 km/hr

D: 25 km/hr

Correct Answer : B

11. Two champion swimmers start a two-length swimming race at the same time, but from Answerposite

ends of the pool. They swim at constant but different speeds. They first pass at a point 18.5 m from the

deep end. Having completed one length, each swimmer take

A: 90 m

B: 45 m

C: 26.5m

D: Data insufficient

Correct Answer : B

12. A and B start together from the same point on a circular track and walk in the same direction till

they both again arrive together at the starting point. A completes one circle in 224 s and B in 364 s. How

many times will A have passed B?

A: 4

B: 5

C: 6

D: 7

Correct Answer : B

13. 36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the

same work ?

A: 12

B: 18

C: 22

D: 24

Correct Answer : D

14. A locomotive engine, without any wagons attached to it, can go at a speed of 40 km/hr. Its speed is diminished by a quantity that varies prAnswerortionally as the square root of the number of wagons attached. With 16 wagons, its speed is 28 km/hr. The

A: 99

B: 100

C: 101

D: 120

Correct Answer : B

Check Also

AMCAT Logical Reasoning Previous Paper

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers 1:  Statement : Nearly 25% of drivers who …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *