Home / Amcat / AMCAT Maths Probablity Questions And Answers

AMCAT Maths Probablity Questions And Answers

AMCAT Maths Probablity Questions And Answers

AMCAT Maths Probablity Questions And Answers

1. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The

probability that all of them are red, is:

A: 1/22

B: 3/22

C: 2/91

D: 2/77

Correct Answer : C

2. A box contains 20 electric bulbs, out of which 4 are defective. Two bulbs are chosen at random

from this box. The probability that at least one of these is defective, is:

A: 4/19

B: 7/19

C: 12/19

D: 21/95

Correct Answer : B

3. In a class, 30% of the students offered English, 20% offered Hindi and 10% offered both. If a

student is selected at random, what is the probability that he has offered English or Hindi ?

A: 2/5

B: 3/4

C: 3/5

D: 3/10

Correct Answer : A

4. A box contains 6 red balls, 7 green balls and 5 blue balls. Each ball is of a different size. The

probability that the red ball being selected is the smallest red ball, is

A: 1/18

B: 1/3

C: 1/6

D: 2/3

Correct Answer : C

5. If A and B are 2 independent events and P(A)=0.5 and P(B) = 0.4, find P(A/B):

A: 0.5

B: 0.4

C: 0.88

D: None of these

Correct Answer : A

6. A 5-digit number is formed by the digits 1,2,3,4 and 5 without repetition. What is the probability

that the number formed is a multiple of 4?

A: 1/4

B: 1/5

C: 2/5

D: 1/120

Correct Answer : B

7. In a single throw of dice, what is the probability to get a number greater or equal to 4?

A: 1/3

B: 2/3

C: 1/2

D: None of these

Correct Answer : C

8. A bag contains 5 oranges, 4 bananas and 3 apples. Rohit wants to eat a banana or an apple. He

draws a fruit from the bag randomly. What is the probability that he will get a fruit of his choice?

A: 3.5/12

B: 7/12

C: 5/12

D: None of these

Correct Answer : B

9. There are two boxes A and B. Box A has three red and four blue balls. Box B has five red and two

blue balls. Anya draws a ball from each bag randomly. What is the probability that both balls are red?

A: 4/7

B: 8/49

C: 7/8

D: 15/49

Correct Answer : D

10. Ravi has a bag full of 10 Nestle and 5 Cadbury chocolates. He draws two chocolates. What is the

probability that he got at least one Nestle chocolate?

A: 2/3

B: 3/7

C: 2/21

D: None of these

Correct Answer : D

11. The probability of having at least one tail in 5 throws of a coin is

A: 1/32

B: 31/32

C: 1/5

D: None of these

Correct Answer : B

12. A bag contains 5 yellow and 4 brown pencils. If two pencils are drawn, what is the probability that

the pencils are of the same colour?

A: 5/108

B: 1/6

C: 5/18

D: 4/9

Correct Answer : D

13. A single letter is drawn at random from the word, “ASPIRATION”, the probability that it is a vowel

is?

A: 1/2

B: 1/3

C: 3/5

D: 2/5

Correct Answer : A

14. The probability that a man can hit a target is 3/4. He tries 5 times. The probability that he will hit

the target at least three times is:

A: 291/364

B: 371/464

C: 471/502

D: 459/512

Correct Answer : D

15. An unbiased dice is rolled 3 times. The probability that the value on the dice is not more than 4 in

any of the 3 rolls is:

A: 8/27

B: 1/27

C: 26/27

D: 2/3

Correct Answer : A

16. Probability of occurrence of event A is 0.5 and that of event B is 0.2. The probability of occurrence

of both A and B is 0.1. What is the probability that none of A and B occur?

A: 0.3

B: 0.4

C: 0.7

D: None of these

Correct Answer : B

17. An unbiased coin is tossed 5 times. If tail appears on first four tosses, then probability of tail

appearing on the fifth toss is:

A: 1/2

B: 1

C: 0

D: 4/5

Correct Answer : A

18. X and Y are two independent events. The probability that X and Y occur is 1/12, and the

probability that neither occur is 1/2, the probability of occurrence of X can be:

A: 1/3

B: 1/5

C: 1/2

D: 1/10

Correct Answer : A

Check Also

AMCAT Logical Reasoning Previous Paper

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers 1:  Statement : Nearly 25% of drivers who …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *