Home / Amcat / AMCAT Maths Numbers, Decimal fractions Questions & Answers

AMCAT Maths Numbers, Decimal fractions Questions & Answers

AMCAT Maths Numbers, Decimal fractions and power Questions & Answers

AMCAT Maths Numbers, Decimal fractions and power Questions & Answers

1. There are four prime numbers written in ascending order of magnitude. The product of first three is 385 and that of last three is 1001. Find the first number:

A): 5
B): 7
C): 11
D): 17

Correct Answer : A

2. A rectangular courtyard 3.78 meters long and 5.25 meters wide is to be paved exactly with square tiles ,all of the same size. What is the largest size of the tile which could be used for the purpose:

A): 14 cm
B): 21 cm
C): 42 cm
D): None of these

Correct Answer : B

3. The largest four digit number which is a multiple of 8, 10,12 and 15 is:

A): 120
B): 9600
C): 9840
D): 9960

Correct Answer : D

4. Rajeev multiplies a number by 10, the log (to base 10) of this number will change in what way:

A): Increase by 10
B): Increase by 1
C): Multiplied by 10
D): None of these

Correct Answer : B

5. The unit’s digit in the product (771 x 659 x 365) is:

A): 1
B): 2
C): 4
D): 6

Correct Answer : C

6. 1.52 * 0.02251/2 = ?

A): 0.0375
B): 0.3375
C): 3.275
D): 32.75

Correct Answer : B

7. If x1/2 / 4411/2 = 0.02, the value of x is:

A): 0.1764
B): 1.764
C): 1.64
D): 2.64

Correct Answer : A

8. The value of 21/2 upto three places of decimal is:

A): 1.41
B): 1.412
C): 1.413
D): 1.414

Correct Answer : D

9. The value of (8-25- 8-26) is:

A): 7 x 8-25
B): 7 x 8-26
C): 8 x 8-26
D): None of these

Correct Answer : B

10. If 22n-1 = (1 / 8n-3) then the value of n is:

A): 3
B): 2
C): 0
D): -2

Correct Answer : B

11. If 2x = 3y = 6-z, then (1/x + 1/y + 1/z) is equal to:

A): 0
B): 1
C): 3/2
D): -0.5

Correct Answer : A

12. The roots of the equation 4x-3*2x+2+32=0 would include:

A): 2, 3
B): 1, 2, 3
C): 1, 2
D): 4, 8

Correct Answer : A

13. If ax =b, by=c and cz =a, then the value of xyz is:

A): 0
B): 1
C): 2
D): 3

Correct Answer : B

14. If x = 1+21/2 and y=1-21/2, then x2+y2 is:

A): 2
B): 3
C): 6
D): 0

Correct Answer : C

15. If 4x+3 = 2x+7, then the value of x is:

A): 3
B): 2
C): 1
D): None of these

Correct Answer : B

16. 2x+y = 2*(2)1/2 and 2x-y = 21/2,the value of x is:

A): 1
B): 2
C): 3
D): 4

Correct Answer : A

17. If x = 8, y = 27, the value of (x4/3+y2/3)1/2 is:

A): 5
B): 6
C): 7
D): 8

Correct Answer : A

18. If xy = yx and x = 2y, the value of y is:

A): 1
B): 2
C): 3
D): 4

Correct Answer : B

19. If 2x * 3y = 18 and 22x * 3y= 36, the value of x is:

A): 0
B): 1
C): 2
D): 3

Correct Answer : B

20. What is the value of 500?

A): 0
B): 1
C): 50
D): None of these

Correct Answer : B

 

Check Also

AMCAT Logical Reasoning Previous Paper

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers 1:  Statement : Nearly 25% of drivers who …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *