Home / Amcat / AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers

 

1: cia is only daughter of bob who was celebrating her b’day.A total of 5 member attended the party.Amy was daughter-in-law of frida who was the wife of Emanuel.Danny was the son of Amy and brother of cia.How is Amy related to Emanuel??

a)daughter-in-law
b)grand daughter
c)daughter
d)sister

Answer : A

2: Find what is next number

2000,2250,5000,?

Answer : 16000

3: If COMET+SATURN=URANUS
then
EARTH+PHOBOS=?

Answer : BOHSBP

4: If A= {2, 4, 6}, B= {1, 2, 5, 7}, and C= {2, 3, 4, 6}. Find A-(B U C)

Answer : {}

5: If lcm of 2 nums is 729 then hcf?

Answer : 1

6: Set of 3 lines occurred 10 times in different parts of program. Parts of program are:

A) loops
B) functions
C) arrays
D) classes

Answer : B

7: If r = at2 and s = 2at, the relation among s, r and a is:

A: s2=4ar
B: s=ar
C: s=2ar
D: s2=ar

Answer : A

8: If a, b, c are roots of the equation 1×3-4×2+6.5x + 3.5 = 0, then what is the value of a2 + b2 + c2?

A: 1
B: 64
C: 169
D: 3

Answer : D

9: 6,9,__,24,39.

1) 18
2) 15
3) 10
4) 12

Answer : 15

10: 754:310::976:??

Answer : 643

11:. Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48

A. 105
B. 216
C. 888
D. 1784

Answer : A

12: Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255

A. -5
B. -145
C. -255
D. -195

Answer :B

13: Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48

A. 105
B. 216
C. 888
D. 1784

Answer : A

14: Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255
A. -5
B. -145
C. -255
D. -195

Answer :B

15: In how many different ways can the letters of the word ‘JUDGE’ be arranged such that the vowels always come together?

A. None of these
B. 64
C. 32
D. 48

Answer : D

16: Find the missing number 5 : 24 :: 8 : ?

a. 65
b. 63
c. 62
d. 64

Answer : B

17: From the given choices select the odd man out

a. DFHEG
b. TWXUV
c. OQSPR
d. JLNKM

Answer : B

18: if 6m = 46656, What is the value of 6m-2 ?

A. 36
B. 7776
C. 216
D. 1296

Answer : D

19: Statements: Science is a sort of new agency comparable in principle to other news agencies. But this news agency gives us information which is reliable to an extraordinary high degree due to elaborate techniques of verification and its capacity to survive centuries. So science should be read with as much interest as we read news.
Assumptions :

I. Science encourages investigative spirit.

II. People read news out of interest.

A: Only assumption I is implicit
B: Only assumption II is implicit
C: Both assumption I and II are implicit.
D: Neither assumption I or II is implicit.

Answer : C

20:Statement: Should the term for Lok Sabha reduced to four years ?
Arguments :

I. No, it would mean more frequent elections and more burden on the national exchequer.
II. Yes, it would make political leaders more conscious towards going to the voters.

A: Only argument I is strong.
B: Only argument II is strong
C: Either I or II is strong.
D: Neither I nor II is strong.

Answer : A
1: What is the next number of the following sequence. 1,3,4,5,10,9,19,15,…..

first part-1,4,10,19
1+3=4
4+6=10
10+9=19
19+12=31(3,6,9,12 are the multiples of 3)

second part
3,5,9,15
3+2=5
5+4=9
9+6=15
15+8=23(2,4,6,8 are the multiples of 2)

Answer : 31,23

2: A & B have two children E and F.T is tho only son of F.S is the spouse of E.Q is brother of T.How is Q related to S??

a) Son
b) Uncle
c) Nephew
d) Aunt

Answer : A

3: Lakshmi is mother in law of surabhi who is sister in law of dilip.rajat is father of raman.the only brother of dilip.how lakshmi is related to dilip

a)mother
b)aunt
c)wife
d)mother in law

Answer : D

4: 6:60::120:?

a)240
b)12
c)48
d)210
e)336

Answer : e) 336

5: If A # B means A is father of B; A $ B means A is mother of B, A @ B means A is sister of B, then how is B related to X in X $ K # A @ B?

a) Grandson
b) Grand-daughter
c) Nephew
d) Data Inadequate

Answer : D

6: A is started at noon at by 10 min past 5.the hour hand has turned through?

a) 145 degree
b) 150 degree
c) 155 degree
d) 160 degree

Answer : C

7: Statements: Some dogs are bags. No bag is lion. All rooms are lions. Conclusions:

I. Some rooms are bags.
II. Some dogs are lions.
III. Some rooms are dogs.

a) All follows
b) Only I follows
c) Only II follows
d) Only III follows
e) None of these follows

Answer: E

8: P is the daughter of Q. R is the brother of P. S is the father of R. how is Q related to S ?

Answer: Q is the wife of s.

9: A person wanted to withdraw X rupees and Y paisa from the bank. But cashier made a mistake and gave him Y rupees and X paisa. Neither the person nor the cashier noticed that.After spending 20 paisa, the person counts the money. And to his surprise, he has double the amount he wanted to withdraw.
Find X and Y. (1 Rupee = 100 Paisa)

Answer :

he wants to withdraw x rupee and y paisa
but he obtained y rupee and x paisa after spending 20 paisa remaining amount = y rupee and (x-20) paisa
it is given that y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee y paisa)
on comparison we get y = 2x and x-20 = 2y but on solving we shall get x as a negative number which is a contradiction
an other case is also possible
y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee y paisa)
so y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee) 2(y paisa)
or y rupee (x-20) paisa = (2x+1) rupee (2y-100) paisa
y = 2x+1, x-20 = 2y-100
on taking y = 2x+1 in second equation, we get x-20 = 2(2x+1)-100
or x-20 = 4x+2-100 or 3x = 78 or x = 26, y = 53

10: Integer x = 40, y = 35, z = 20, w = 10
Comment about the output of the following two statements:
print x * y / z – w
print x * y / (z – w)

A) Differ by 80
B) Same
C) Differ by 50
D) Differ by 160

Answer : A

11: If HARD is coded as 1357 and SOFT is coded as 2468, what will 21448 stand for?

A) SHAFT
B) SHORT
C) SHOOT
D) SHART

Answer : C

12: Find the missing pattern – BOQD: ERTG:: ANPC : ?

A) DQSF
B) FSHU
C) SHFU
D) DSQF

Answer : A

13: Three consecutive whole numbers are such that the square of the middle number is greater than the product of the other two by 1. Find the middle number.

A) 6
B) 18
C) 12
D) All of these

Answer : D

14: Rahul is not wearing purple and Aman is not wearing black. Rahul and Sahil wear different colors. Avi alone wears green. What is Sahil’s color, if all four of them are wearing different colors?

A) Green
B) Black
C) Purple
D) Can’t Say

Answer : D

15: Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48

A. 105
B. 216
C. 888
D. 1784

Answer : A

16: Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255
A. -5
B. -145
C. -255
D. -195

Answer :B

17: In how many different ways can the letters of the word ‘JUDGE’ be arranged such that the vowels always come together?

A. None of these
B. 64
C. 32
D. 48

Answer : D

18: Find the missing number

5 : 24 :: 8 : ?
a. 65
b. 63
c. 62
d. 64

Answer : B

19: From the given choices select the odd man out

a. DFHEG
b. TWXUV
c. OQSPR
d. JLNKM

Answer : B

20: if 6m = 46656, What is the value of 6m-2 ?

A. 36
B. 7776
C. 216
D. 1296

Answer : D

 

Check Also

AMCAT Logical Reasoning Previous Paper

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers 1:  Statement : Nearly 25% of drivers who …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *