Home / Amcat / Amcat Computer Science Previous Question And Answer

Amcat Computer Science Previous Question And Answer

Amcat Computer Science Previous Question And Answer

1. There is a new data-type which can take as values natural numbers between
(and including) 0 and 25. How many minimum bits are required to store this datatype.

A: 4
B: 5
C: 1
D: 3

Correct Answer : 2

2. A data type is stored as an 6 bit signed integer. Which of the following cannot
be represented by this data type?

A: -12
B: 0
C: 32
D: 18

Correct Answer : 3

3. A language has 28 different letters in total. Each word in the language is composed of maximum 7 letters. You want to create a data-type to store a word of this language. You decide to store the word as an array of letters. How many bits will you assign to the data-type to be able to store all kinds of words of the language.

A: 7
B: 35
C: 28
D: 196

Correct Answer : 2

4. A 10-bit unsigned integer has the following range:

A: 0 to 1000
B: 0 to 1024
C: 1 to 1025
D: 0 to 1023

Correct Answer : 4

5. Rajni wants to create a data-type for the number of books in her book case. Her shelf can accommodate a maximum of 75 books. She allocates 7 bits to the datatype. Later another shelf is added to her book-case. She realizes that she can still use the same data-type for storing the number of books in her book-case. What is the maximum possible capacity of her new added shelf?

A: 52
B: 127
C: 53
D: 75

Correct Answer : 1

6. A new language has 15 possible letters, 8 different kinds of punctuation marks  and a blank character. Rahul wants to create two data types, first one which could  store the letters of the language and a second one which could store any character in  the language. The number of bits required to store these two data-types will
respectively be:

A: 3 and 4
B: 4 and 3
C: 4 and 5
D: 3 and 5

Correct Answer : 3

7. Parul takes as input two numbers: a and b. a and b can take integer values  between 0 and 255. She stores a, b and c as 1-byte data type. She writes the following code statement to process a and b and put the result in c.
c = a + 2*b
To her surprise her program gives the right output with some input values of a and b,
while gives an erroneous answer for others. For which of the following inputs will it
give a wrong answer?

A: a = 10 b = 200
B: a = 200 b = 10
C: a = 50 b = 100
D: a = 100 b = 50

Correct Answer : 1

8. Prashant takes as input 2 integer numbers, a and b, whose value can be between 0 and 127. He stores them as 7 bit numbers. He writes the following code to process these numbers to produce a third number c.
c = a – b
In how many minimum bits should Prashant store c?

A: 6 bits
B: 7 bits
C: 8 bits
D: 9 bits

Correct Answer : 3

9. Ankita takes as input 2 integer numbers, a and b, whose value can be between 0 and 31. He stores them as 5 bit numbers. He writes the following code to process these numbers to produce a third number c.
c = 2*(a – b)
In how many minimum bits should Ankita store c?

A: 6 bits
B: 7 bits
C: 8 bits
D: 9 bits

Correct Answer : 2

10. A character in new programming language is stored in 2 bytes. A string is represented as an array of characters. A word is stored as a string. Each byte in the memory has an address. The word “Mahatma Gandhi” is stored in the memory with starting address 456. The letter ‘d’ will be at which memory address?

A: 468
B: 480
C: 478
D: 467

Correct Answer : 3

11. Stuti is making a tionnaire of True-false tions. She wants to define a data-type which stores the response of the candidate for the tion. What is the most-suited data type for this purpose?

A: integer
B: boolean
C: float
D: character

Correct Answer : 2

12. What will be the output of the following pseudo-code statements:
integer a = 456, b, c, d =10
b = a/d
c = a – b
print c

A: 410
B: 410.4
C: 411.4
D: 411

Correct Answer : 4

13. What will be the output of the following pseudo-code statements:
integer a = 984, b, c, d =10
print remainder(a,d) // remainder when a is divided by d
a = a/d
print remainder(a,d) // remainder when a is divided by d

A: 48
B: Error
C: 84
D: 44

Correct Answer : 1

 

14. What will be the output of the following code statements?
integer a = 50, b = 25, c = 5
print a * b / c + c

A: 120
B: 125
C: 255
D: 250

Correct Answer : 3

15. What will be the output of the following code statements?
integer a = 10, b = 35, c = 5
print a * b / c – c

A: 65
B: 60
C: Error
D: 70

Correct Answer : 1

16. integer a = 10, b = 35, c = 5
Comment about the output of the two statements?
print a * b + c / d
print c / d + a * b

A: Differ due to left-to-right precedence
B: Differ by 10
C: Differ by 20
D: Same

Correct Answer : 4

17. integer a = 40, b = 35, c = 20, d = 10
Comment about the output of the following two statements:
print a * b / c – d
print a * b / (c – d)

A: Differ by 80
B: Same
C: Differ by 50
D: Differ by 160

Correct Answer : 1

18. integer a = 60, b = 35, c = -30
What will be the output of the following two statements:
print ( a > 45 OR b > 50 AND c > 10 )
print ( ( a > 45 OR b > 50 ) AND c > 10 )

A: 0 and 1
B: 0 and 0
C: 1 and 1
D: 1 and 0

Correct Answer : 4

19. What will be the output of the following pseudo-code statements:
integer a = 984, b=10
//float is a data-type to store real numbers.
float c
c = a / b
print c

A: 984
B: 98.4
C: 98
D: Error

Correct Answer : 3

20. What will be the output of the following pseudo-code statements:
integer a = 984
//float is a data-type to store rational numbers.
float b= 10, c
c = a / b
print c

A: 984
B: Error
C: 98.4
D: 98

Correct Answer : 3

Check Also

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers

AMCAT Logical Reasoning Previous Questions And Answers   1: cia is only daughter of bob …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *